NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » MNIAM-MOJE SERCE GOTUJE:)

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 6>>>    strony: [1]23456

mniam-moje serce gotuje:)

  
Asia
10.04.2013 11:16:50
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1308636
Od: 2013-4-10
witam w moim królestwie smaków,zapachów,eksperymentówwesoły
Od czegoś muszę zacząć ...nie chcę wyróżniać żadnej z potraw bo wszyskie smaki są bezcenneoczko
Kolejność przepisów jest raczej przypadkowawesoły
Zacznę od sałatki,którą jadłam u syna gdy pracował w restauracji Rucola w Sopotkowie-
baaardzo mi smakowała,a że marzy mi się większa ilość warzyw w mojej kuchni więc chętnie ją zaadoptowałamwesoły


SAŁATKA RUMUŃSKA

rozłożyć lekko poszarpaną sałatę lodową na duży(e) płaski(e) talerz(e)
posypać sałatę świeżym ogórkiem-pokrojonym w średniej grubości ćwiartki plastrów
pokroić dość drobno suszonego pomidora w oleju-rozłozyć
polać sosem vinegre
posypać pokrojonym w kawałki serem np lazur(pleśniowy)
na patelni zrumienic pokrojony w paski wędzony boczek(chudszy lub nadmiar wytopionego tłuszczu odlać)
boczek rozłożyć na sałatkę
na patelni(po boczku)uprażyć ok 10dkg słonecznika
słonecznik posypac na sałatkę
ew udekorować sałatą rucolą ułożoną w piramidkę

SMACZNEGO
MNIAM MNIAMwesoły


  
Electra22.10.2017 23:14:25
poziom 5

oczka
  
Asia
10.04.2013 11:21:10
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1308642
Od: 2013-4-10
kolejny przepisik dostałam od Gosi ze Słupska-oryginalny,nie każdemu przypadnie do gustu,zachęcam jednak do eksperymentu-my jestesmy nim oczarowaniwesoły

Śledź po hawajsku ..inaczej

śledź solony - obrany i wymoczony pokrojony średnio - 2 szt (2 całe śledzie lub 4 filety)duże
ananasy - pokrojone 1,5 szklanki-puszka
pędy bambusa - odsączone 1 szklanka-puszka
orzeszki ziemne - sparzone 1 szklanka
rodzynki - sparzone 0,5 szklanki

majonez,sok z ananasa ,parę kropli cytryny, przyprawa 5
smaków,cukier,sól,biały pieprz...i łyżka koniaku...

Wszystkie składniki połączyć razem ,zalać majonezem połączonym z sokiem
z ananasa i przyprawionym pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny,solą i
przyprawą 5 smaków. Do sosu dodajemy ciut tego koniaku.
Polewamy śledziki i odstawiamy minim. na 12 godz do lodówki.
Całość ma mieć słodko-kwaśno-korzenny smak....
Znacznie zyskuje smakowo po 2-3 dniach-pychawesoły
  
Asia
10.04.2013 11:24:59
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1308649
Od: 2013-4-10
ten smakołyk zdobył moje serce gdy byłam u syna w kolejnym miejscu Jego pracywesoły
REWELACJA! pyszna przystawka,deserek,przekąska,letni obiadek-pyszotka,bomba kaloryczna też,ale cóż-warto sie skusić choć na trójkącikwesoły

POLECAM:
serek pleśniowy okrągły(mały)np Camembert pokroić w trójkąciki(na osiem części),obtoczyć w jajku i bułce tartej -usmażyc w głębokim tłuszczu w małym garnuszku na rumiano.Podawać ciepłe polane np sosem pomarańczowym lub z czerwonej porzeczki-PYSZNOŚCIwesoły
sosik można uzyskać odparowywując sok z pomarańczy wesoły
  
Asia
10.04.2013 11:27:53
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1308655
Od: 2013-4-10
mam bliską znajomą -Marię ,ma jakieś 73latawesoły
kiedys byłam u Mari na urodzinkach,tam jadłam rózne pyszności,powaliła mnie sałatka-przepisik oczywiście uproszony,zapisany,wypróbowany wielokrotniewesoły



SAŁATKA AUSTRALIJSKA

-ugotować dwie torebki ryżu
-połówka średniej piersi z kurczaka-ugotowana "na krótko"-20min w "migajacym"wywarze warzywnym-ostudzić,dobrze jest zawinąć ciasno np w woreczek,aby sie "skleiła"-nie będzie sie rozsypywać przy krojeniu-pokroić w sredniej wielkości kostkę ok 1cm2
-puszka kukurydzy-odcedzić
-puszka ananasa-odcedzić,pokroić
-sparzyć na sitku min 20dkg rodzynek
-3/4 szklanki majonezu(viniary)+pół szklanki jogurtu lub smietanki(nie moża być kwaśny)-wymieszać

składniki wymieszac na sucho
dodać 1/2 - 3/4 sosu - wymieszać,odstawić np na noc
dodać resztę sosu - wymieszać-sałatka musi być MOKRA

SMACZNEGaniołek -pychotka
  
Dorka
10.04.2013 11:39:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SKALIKOWO

Posty: 4329 #1308670
Od: 2011-6-10
Pasuje sałatka rumuńska - uwielbiam boczek!
_________________
Dorka S.
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE



Serduszko z Warmii

http://skalikowo.blogspot.com
  
Asia
10.04.2013 12:16:29
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1308716
Od: 2013-4-10
boczek w tej sałatce ma 1 miejscewesołybez niego sałatka nie ma sensuoczko)
  
Lucy2na
10.04.2013 16:54:11
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #1309052
Od: 2011-6-9
Witaj Asiu ...
Fajne przepisy i nowe smaczki do wypróbowania
..... a i nie bój się elektry...bój się mniepan zielonypan zielonypan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
10.04.2013 17:12:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1309079
Od: 2011-6-10
pan zielonypan zielony
no bój się powaznie pan zielonypan zielony
Witaj tak w ogólebardzo szczęśliwy
Fajne przepisy, trzeba będzie popróbować bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Emka
10.04.2013 18:05:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1309128
Od: 2011-6-10
Teraz doczytałam że jesteś Asiu z FO no to witaj na wygnaniu oczko
Nasza Guru pani Admin lubi straszyć pan zielony
U nas jest wolna amerykanka ale z umiarem i emotikonów można wstawiać ile wlezie, gadać tez o dupie Maryni można pan zielony
Ja tam Na FO nie mam chęci wracać , szkoda mi tylko tych których znałam i którzy tam zostali.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Asia
10.04.2013 19:15:27
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309176
Od: 2013-4-10
Witajciewesoły
lepiej tak nie straszciepan zielonyłatwo sie wtedy zapowietrzamchory
  
Asia
10.04.2013 19:22:20
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309181
Od: 2013-4-10
Tort śmietankowy inaczej-(jedyne ciasto akceptowane prze szwagra)

Biszkopt:
-4 białka ubijamy na pianę ,dosypujemy stopniowo szklankę cukru-ubijamy na sztywno-min 5 min
- ubijając pianę, dodajemy po jednym zółtku-chwilę miksujemy
-3/4szklanki mąki tortowej,1/4mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia-wsypujemy na sitko i przesiewamy do piany
-mieszamy delikatnie wałkiem do ciasta
-wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą
-pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45min-na złoty kolor
-po upieczeniu można wyjąć ostrożnie tortownicę z piekarnika i obrócić do góry dnem do ostygnięcia-biszkopt się "rozciągnie"

ostudzony biszkopt kroimy na 3 krążki

Masa śmietankowa:
-litr dowolnej śmietany-temp.pokojowa-wlewamy do większej miski
-1,5szklanki cukru pudru-wsypujemy do śmietany
-sok z 4 cytryn lub 1łyżeczke kwasku cytr.-dodać
wszystko zamieszać i odstawić -masa powinna byc słodkawo-kwaskowata
-4 łyżeczki czubate żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody-odstawiamy do przestygnięcia
-letnia żelatynę wlewamy stopniowo do masy śmiet., mieszając np rózga do ubijania białka-aby nie zrobiły się grudki(jeżeli śmietana będzie prosto z lodówki ,to często robią się wtedy grudki żelatyny)

-masę na chwilę odstawiamy,aby zgęstniała-należy sprawdzać ,aby nie przeoczyć momentu,aż skrzepnie-ew można ja wówczas rozpuścic wstawiając na chwile do ciepłej kąpieli)
-gęstniejącą masą przełożyć biszkopt(układac w tortownicy,w której był pieczony) i wstawić na chwilę do lodówki
na wierzchu układamy dekorację z ulubionych owoców i zalewamy krzepnącą galaretką(np ananasa galaretką ananasową lub cytr.;truskawki galaretką cytr.itd)

odstawiamy na noc do lodówki
najlepiej smakuje jednak po min dobie ,wcześniej wyjęte z lodówki-temp pokojowa

SMACZNEGaniołek
  
Electra22.10.2017 23:14:25
poziom 5

oczka
  
Asia
10.04.2013 19:25:06
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309184
Od: 2013-4-10


CHLEBEK PYSZOTKAwesoły


1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału-kupuje z Biedronki typ 650)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ-moze byc mniej-jak kto lubi
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi

wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba

zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło

dwie długie "keksówki"smarujemy drubo masłem
ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią
odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
gdy wyrośnie(podwoi objętość)wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkowa półkę-grzałka od dołu
pieczemy godz,az do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 170st i włączamy górę-pilnujemy,żeby sie nie spalił-ma być rumiany

upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w woreczek lub płócienna szmatkę-można nadmiar zamrażać

zakwas w słoiczku będzie róśł więc musi mieć wolna przestrzeń w słoiczku,
zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może byc juz używany,
po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku
  
Asia
10.04.2013 19:26:05
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309185
Od: 2013-4-10
Drożdżówka
Do miski wsypać kolejno warstwami i tak zostawić (nie mieszać):
1. pokruszone 10 dag drożdży
2. cukier 1 szkl.
3. cukier waniliowy 1 (16 g)
4. olej 3/4 szkl.
5. jajka 4 szt. (rozbełtane)
6. mleko 3/4 szkl.
7. mąka tortowa 4 szkl. (to jest 1/2 kg)
8. szczypta soli
9. rodzynki ( nie muszą być)
Miskę przykryć i włożyć na noc do lodówki. Rano wymieszać łyżką ciasto, wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia, blachę. Ciasto posypać kruszonką, ewentualnie pod nią wyłożyć sezonowe owoce. Włożyć blachę do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st. C (termoobieg) , piec 35 min.
Kruszonka :
1/2 k. masła
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mąki
  
Asia
10.04.2013 19:26:48
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309186
Od: 2013-4-10
KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM ...

-15dkg masła utrzeć z niepełną szklanką cukru
dodawać kolejno 5 żółtek-ucierając
-połączyć mąkę(7dkg=2,5-3 łyżki ) z 5dkg cacao(2 łyżki)
-dodawać po trochu mąkę z cacao,pianę z białek ubitych na sztywno,zmielone orzechy(10dkg-1 szklankę)-do skończenia składników
-dużą blachę posmarowac masłem i posypać bułką,wylac ciasto.-
-wstawic do nagrzanego piekarnika ,piec w temp 200st ok 5min,potem zmniejszyć temp.do 180st i piec 10min
-polac lukrem z dodatkiem alkoholu
-wykrawać księżyce literatką

PRZEPYSZNE wesoły

Zamiast orzechów mogą byc mielone migdały
  
ewka63
10.04.2013 19:34:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #1309198
Od: 2011-6-10
Zdjęcia by się przydały, wiadomo, jemy oczami.
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
Asia
10.04.2013 19:42:02
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309205
Od: 2013-4-10
nie moge rozszyfrować jak je wstawiaczakręcony
  
Emka
10.04.2013 20:21:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1309254
Od: 2011-6-10
Asiu a jak na FO wrzucałaś zdjęciapytajnik bo ja tak samo jak tam wrzucam tutaj, wciągam fotki na imageshack, wybieram link do wstawienia na forum i to wszystko.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
10.04.2013 21:23:46
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #1309343
Od: 2011-6-9
Asia w tym linku jest wątek o zdjęciach ..może Ci się przyda


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Asia
10.04.2013 21:35:40
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 983 #1309383
Od: 2013-4-10
wrzucałam ostatnio prze fotosik,ale tu nie wiem gdzie jest taka opcja
zerknę do linkaporuszony
  
gawronka
11.04.2013 06:51:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #1309782
Od: 2011-6-10
Witaj Asiu wsrod nas bardzo szczęśliwy
Emko, tak duzo znów tam nie zostało. Część jest w Oazie , część tu. zakręcony
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
Electra22.10.2017 23:14:25
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 6>>>    strony: [1]23456

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » MNIAM-MOJE SERCE GOTUJE:)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta