mniam-moje serce gotuje:)
kolejny przepisik dostałam od Gosi ze Słupska-oryginalny,nie każdemu przypadnie do gustu,zachęcam jednak do eksperymentu-my jestesmy nim oczarowaniwesoły

Śledź po hawajsku ..inaczej

śledź solony - obrany i wymoczony pokrojony średnio - 2 szt (2 całe śledzie lub 4 filety)duże
ananasy - pokrojone 1,5 szklanki-puszka
pędy bambusa - odsączone 1 szklanka-puszka
orzeszki ziemne - sparzone 1 szklanka
rodzynki - sparzone 0,5 szklanki

majonez,sok z ananasa ,parę kropli cytryny, przyprawa 5
smaków,cukier,sól,biały pieprz...i łyżka koniaku...

Wszystkie składniki połączyć razem ,zalać majonezem połączonym z sokiem
z ananasa i przyprawionym pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny,solą i
przyprawą 5 smaków. Do sosu dodajemy ciut tego koniaku.
Polewamy śledziki i odstawiamy minim. na 12 godz do lodówki.
Całość ma mieć słodko-kwaśno-korzenny smak....
Znacznie zyskuje smakowo po 2-3 dniach-pychawesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM