mniam-moje serce gotuje:) |
kolejny przepisik dostałam od Gosi ze Słupska-oryginalny,nie każdemu przypadnie do gustu,zachęcam jednak do eksperymentu-my jestesmy nim oczarowani Śledź po hawajsku ..inaczej śledź solony - obrany i wymoczony pokrojony średnio - 2 szt (2 całe śledzie lub 4 filety)duże ananasy - pokrojone 1,5 szklanki-puszka pędy bambusa - odsączone 1 szklanka-puszka orzeszki ziemne - sparzone 1 szklanka rodzynki - sparzone 0,5 szklanki majonez,sok z ananasa ,parę kropli cytryny, przyprawa 5 smaków,cukier,sól,biały pieprz...i łyżka koniaku... Wszystkie składniki połączyć razem ,zalać majonezem połączonym z sokiem z ananasa i przyprawionym pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny,solą i przyprawą 5 smaków. Do sosu dodajemy ciut tego koniaku. Polewamy śledziki i odstawiamy minim. na 12 godz do lodówki. Całość ma mieć słodko-kwaśno-korzenny smak.... Znacznie zyskuje smakowo po 2-3 dniach-pycha |