mniam-moje serce gotuje:) |
Tort śmietankowy inaczej-(jedyne ciasto akceptowane prze szwagra) Biszkopt: -4 białka ubijamy na pianę ,dosypujemy stopniowo szklankę cukru-ubijamy na sztywno-min 5 min - ubijając pianę, dodajemy po jednym zółtku-chwilę miksujemy -3/4szklanki mąki tortowej,1/4mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia-wsypujemy na sitko i przesiewamy do piany -mieszamy delikatnie wałkiem do ciasta -wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą -pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45min-na złoty kolor -po upieczeniu można wyjąć ostrożnie tortownicę z piekarnika i obrócić do góry dnem do ostygnięcia-biszkopt się "rozciągnie" ostudzony biszkopt kroimy na 3 krążki Masa śmietankowa: -litr dowolnej śmietany-temp.pokojowa-wlewamy do większej miski -1,5szklanki cukru pudru-wsypujemy do śmietany -sok z 4 cytryn lub 1łyżeczke kwasku cytr.-dodać wszystko zamieszać i odstawić -masa powinna byc słodkawo-kwaskowata -4 łyżeczki czubate żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody-odstawiamy do przestygnięcia -letnia żelatynę wlewamy stopniowo do masy śmiet., mieszając np rózga do ubijania białka-aby nie zrobiły się grudki(jeżeli śmietana będzie prosto z lodówki ,to często robią się wtedy grudki żelatyny) -masę na chwilę odstawiamy,aby zgęstniała-należy sprawdzać ,aby nie przeoczyć momentu,aż skrzepnie-ew można ja wówczas rozpuścic wstawiając na chwile do ciepłej kąpieli) -gęstniejącą masą przełożyć biszkopt(układac w tortownicy,w której był pieczony) i wstawić na chwilę do lodówki na wierzchu układamy dekorację z ulubionych owoców i zalewamy krzepnącą galaretką(np ananasa galaretką ananasową lub cytr.;truskawki galaretką cytr.itd) odstawiamy na noc do lodówki najlepiej smakuje jednak po min dobie ,wcześniej wyjęte z lodówki-temp pokojowa SMACZNEG ![]() |