mniam-moje serce gotuje:)
Tort śmietankowy inaczej-(jedyne ciasto akceptowane prze szwagra)

Biszkopt:
-4 białka ubijamy na pianę ,dosypujemy stopniowo szklankę cukru-ubijamy na sztywno-min 5 min
- ubijając pianę, dodajemy po jednym zółtku-chwilę miksujemy
-3/4szklanki mąki tortowej,1/4mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia-wsypujemy na sitko i przesiewamy do piany
-mieszamy delikatnie wałkiem do ciasta
-wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą
-pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45min-na złoty kolor
-po upieczeniu można wyjąć ostrożnie tortownicę z piekarnika i obrócić do góry dnem do ostygnięcia-biszkopt się "rozciągnie"

ostudzony biszkopt kroimy na 3 krążki

Masa śmietankowa:
-litr dowolnej śmietany-temp.pokojowa-wlewamy do większej miski
-1,5szklanki cukru pudru-wsypujemy do śmietany
-sok z 4 cytryn lub 1łyżeczke kwasku cytr.-dodać
wszystko zamieszać i odstawić -masa powinna byc słodkawo-kwaskowata
-4 łyżeczki czubate żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody-odstawiamy do przestygnięcia
-letnia żelatynę wlewamy stopniowo do masy śmiet., mieszając np rózga do ubijania białka-aby nie zrobiły się grudki(jeżeli śmietana będzie prosto z lodówki ,to często robią się wtedy grudki żelatyny)

-masę na chwilę odstawiamy,aby zgęstniała-należy sprawdzać ,aby nie przeoczyć momentu,aż skrzepnie-ew można ja wówczas rozpuścic wstawiając na chwile do ciepłej kąpieli)
-gęstniejącą masą przełożyć biszkopt(układac w tortownicy,w której był pieczony) i wstawić na chwilę do lodówki
na wierzchu układamy dekorację z ulubionych owoców i zalewamy krzepnącą galaretką(np ananasa galaretką ananasową lub cytr.;truskawki galaretką cytr.itd)

odstawiamy na noc do lodówki
najlepiej smakuje jednak po min dobie ,wcześniej wyjęte z lodówki-temp pokojowa

SMACZNEGaniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM