mniam-moje serce gotuje:) |
Drożdżówka Do miski wsypać kolejno warstwami i tak zostawić (nie mieszać): 1. pokruszone 10 dag drożdży 2. cukier 1 szkl. 3. cukier waniliowy 1 (16 g) 4. olej 3/4 szkl. 5. jajka 4 szt. (rozbełtane) 6. mleko 3/4 szkl. 7. mąka tortowa 4 szkl. (to jest 1/2 kg) 8. szczypta soli 9. rodzynki ( nie muszą być) Miskę przykryć i włożyć na noc do lodówki. Rano wymieszać łyżką ciasto, wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia, blachę. Ciasto posypać kruszonką, ewentualnie pod nią wyłożyć sezonowe owoce. Włożyć blachę do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st. C (termoobieg) , piec 35 min. Kruszonka : 1/2 k. masła 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki |