| |
Asia | 10.04.2013 11:16:50 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1308636 Od: 2013-4-10
| witam w moim królestwie smaków,zapachów,eksperymentów Od czegoś muszę zacząć ...nie chcę wyróżniać żadnej z potraw bo wszyskie smaki są bezcenne Kolejność przepisów jest raczej przypadkowa Zacznę od sałatki,którą jadłam u syna gdy pracował w restauracji Rucola w Sopotkowie- baaardzo mi smakowała,a że marzy mi się większa ilość warzyw w mojej kuchni więc chętnie ją zaadoptowałam
SAŁATKA RUMUŃSKA rozłożyć lekko poszarpaną sałatę lodową na duży(e) płaski(e) talerz(e) posypać sałatę świeżym ogórkiem-pokrojonym w średniej grubości ćwiartki plastrów pokroić dość drobno suszonego pomidora w oleju-rozłozyć polać sosem vinegre posypać pokrojonym w kawałki serem np lazur(pleśniowy) na patelni zrumienic pokrojony w paski wędzony boczek(chudszy lub nadmiar wytopionego tłuszczu odlać) boczek rozłożyć na sałatkę na patelni(po boczku)uprażyć ok 10dkg słonecznika słonecznik posypac na sałatkę ew udekorować sałatą rucolą ułożoną w piramidkę SMACZNEGO MNIAM MNIAM
|
| |
Electra | 23.11.2024 09:03:13 |
|
|
| |
Asia | 10.04.2013 11:21:10 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1308642 Od: 2013-4-10
| kolejny przepisik dostałam od Gosi ze Słupska-oryginalny,nie każdemu przypadnie do gustu,zachęcam jednak do eksperymentu-my jestesmy nim oczarowani
Śledź po hawajsku ..inaczej
śledź solony - obrany i wymoczony pokrojony średnio - 2 szt (2 całe śledzie lub 4 filety)duże ananasy - pokrojone 1,5 szklanki-puszka pędy bambusa - odsączone 1 szklanka-puszka orzeszki ziemne - sparzone 1 szklanka rodzynki - sparzone 0,5 szklanki
majonez,sok z ananasa ,parę kropli cytryny, przyprawa 5 smaków,cukier,sól,biały pieprz...i łyżka koniaku...
Wszystkie składniki połączyć razem ,zalać majonezem połączonym z sokiem z ananasa i przyprawionym pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny,solą i przyprawą 5 smaków. Do sosu dodajemy ciut tego koniaku. Polewamy śledziki i odstawiamy minim. na 12 godz do lodówki. Całość ma mieć słodko-kwaśno-korzenny smak.... Znacznie zyskuje smakowo po 2-3 dniach-pycha
|
| |
Asia | 10.04.2013 11:24:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1308649 Od: 2013-4-10
| ten smakołyk zdobył moje serce gdy byłam u syna w kolejnym miejscu Jego pracy REWELACJA! pyszna przystawka,deserek,przekąska,letni obiadek-pyszotka,bomba kaloryczna też,ale cóż-warto sie skusić choć na trójkącik
POLECAM: serek pleśniowy okrągły(mały)np Camembert pokroić w trójkąciki(na osiem części),obtoczyć w jajku i bułce tartej -usmażyc w głębokim tłuszczu w małym garnuszku na rumiano.Podawać ciepłe polane np sosem pomarańczowym lub z czerwonej porzeczki-PYSZNOŚCI sosik można uzyskać odparowywując sok z pomarańczy |
| |
Asia | 10.04.2013 11:27:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1308655 Od: 2013-4-10
| mam bliską znajomą -Marię ,ma jakieś 73lata kiedys byłam u Mari na urodzinkach,tam jadłam rózne pyszności,powaliła mnie sałatka-przepisik oczywiście uproszony,zapisany,wypróbowany wielokrotnie
SAŁATKA AUSTRALIJSKA -ugotować dwie torebki ryżu -połówka średniej piersi z kurczaka-ugotowana "na krótko"-20min w "migajacym"wywarze warzywnym-ostudzić,dobrze jest zawinąć ciasno np w woreczek,aby sie "skleiła"-nie będzie sie rozsypywać przy krojeniu-pokroić w sredniej wielkości kostkę ok 1cm2 -puszka kukurydzy-odcedzić -puszka ananasa-odcedzić,pokroić -sparzyć na sitku min 20dkg rodzynek -3/4 szklanki majonezu(viniary)+pół szklanki jogurtu lub smietanki(nie moża być kwaśny)-wymieszać składniki wymieszac na sucho dodać 1/2 - 3/4 sosu - wymieszać,odstawić np na noc dodać resztę sosu - wymieszać-sałatka musi być MOKRA SMACZNEG -pychotka |
| |
Dorka | 10.04.2013 11:39:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SKALIKOWO
Posty: 4399 #1308670 Od: 2011-6-10
| Pasuje sałatka rumuńska - uwielbiam boczek! _________________ Dorka S. http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE
Serduszko z Warmii
http://skalikowo.blogspot.com |
| |
Asia | 10.04.2013 12:16:29 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1308716 Od: 2013-4-10
| boczek w tej sałatce ma 1 miejscebez niego sałatka nie ma sensu) |
| |
Lucy2na | 10.04.2013 16:54:11 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1309052 Od: 2011-6-9
| Witaj Asiu ... Fajne przepisy i nowe smaczki do wypróbowania ..... a i nie bój się elektry...bój się mnie _________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 10.04.2013 17:12:40 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1309079 Od: 2011-6-10
| no bój się powaznie Witaj tak w ogóle Fajne przepisy, trzeba będzie popróbować _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Emka | 10.04.2013 18:05:40 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1309128 Od: 2011-6-10
| Teraz doczytałam że jesteś Asiu z FO no to witaj na wygnaniu Nasza Guru pani Admin lubi straszyć U nas jest wolna amerykanka ale z umiarem i emotikonów można wstawiać ile wlezie, gadać tez o dupie Maryni można Ja tam Na FO nie mam chęci wracać , szkoda mi tylko tych których znałam i którzy tam zostali. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Asia | 10.04.2013 19:15:27 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309176 Od: 2013-4-10
| Witajcie lepiej tak nie straszciełatwo sie wtedy zapowietrzam |
| |
Asia | 10.04.2013 19:22:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309181 Od: 2013-4-10
| Tort śmietankowy inaczej-(jedyne ciasto akceptowane prze szwagra)
Biszkopt: -4 białka ubijamy na pianę ,dosypujemy stopniowo szklankę cukru-ubijamy na sztywno-min 5 min - ubijając pianę, dodajemy po jednym zółtku-chwilę miksujemy -3/4szklanki mąki tortowej,1/4mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia-wsypujemy na sitko i przesiewamy do piany -mieszamy delikatnie wałkiem do ciasta -wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą -pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45min-na złoty kolor -po upieczeniu można wyjąć ostrożnie tortownicę z piekarnika i obrócić do góry dnem do ostygnięcia-biszkopt się "rozciągnie" ostudzony biszkopt kroimy na 3 krążki Masa śmietankowa: -litr dowolnej śmietany-temp.pokojowa-wlewamy do większej miski -1,5szklanki cukru pudru-wsypujemy do śmietany -sok z 4 cytryn lub 1łyżeczke kwasku cytr.-dodać wszystko zamieszać i odstawić -masa powinna byc słodkawo-kwaskowata -4 łyżeczki czubate żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody-odstawiamy do przestygnięcia -letnia żelatynę wlewamy stopniowo do masy śmiet., mieszając np rózga do ubijania białka-aby nie zrobiły się grudki(jeżeli śmietana będzie prosto z lodówki ,to często robią się wtedy grudki żelatyny) -masę na chwilę odstawiamy,aby zgęstniała-należy sprawdzać ,aby nie przeoczyć momentu,aż skrzepnie-ew można ja wówczas rozpuścic wstawiając na chwile do ciepłej kąpieli) -gęstniejącą masą przełożyć biszkopt(układac w tortownicy,w której był pieczony) i wstawić na chwilę do lodówki na wierzchu układamy dekorację z ulubionych owoców i zalewamy krzepnącą galaretką(np ananasa galaretką ananasową lub cytr.;truskawki galaretką cytr.itd) odstawiamy na noc do lodówki najlepiej smakuje jednak po min dobie ,wcześniej wyjęte z lodówki-temp pokojowa SMACZNEG |
| |
Electra | 23.11.2024 09:03:13 |
|
|
| |
Asia | 10.04.2013 19:25:06 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309184 Od: 2013-4-10
|
CHLEBEK PYSZOTKA
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału-kupuje z Biedronki typ 650) PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ-moze byc mniej-jak kto lubi 4 ŁYŻECZKI SOLI dodatki dowolnie: 1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1szklanka otrębów może być ok pół-szklanka suchej soi
wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody- -dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
dwie długie "keksówki"smarujemy drubo masłem ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką gdy wyrośnie(podwoi objętość)wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkowa półkę-grzałka od dołu pieczemy godz,az do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 170st i włączamy górę-pilnujemy,żeby sie nie spalił-ma być rumiany
upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w woreczek lub płócienna szmatkę-można nadmiar zamrażać
zakwas w słoiczku będzie róśł więc musi mieć wolna przestrzeń w słoiczku, zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może byc juz używany, po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku |
| |
Asia | 10.04.2013 19:26:05 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309185 Od: 2013-4-10
| Drożdżówka Do miski wsypać kolejno warstwami i tak zostawić (nie mieszać): 1. pokruszone 10 dag drożdży 2. cukier 1 szkl. 3. cukier waniliowy 1 (16 g) 4. olej 3/4 szkl. 5. jajka 4 szt. (rozbełtane) 6. mleko 3/4 szkl. 7. mąka tortowa 4 szkl. (to jest 1/2 kg) 8. szczypta soli 9. rodzynki ( nie muszą być) Miskę przykryć i włożyć na noc do lodówki. Rano wymieszać łyżką ciasto, wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia, blachę. Ciasto posypać kruszonką, ewentualnie pod nią wyłożyć sezonowe owoce. Włożyć blachę do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st. C (termoobieg) , piec 35 min. Kruszonka : 1/2 k. masła 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki
|
| |
Asia | 10.04.2013 19:26:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309186 Od: 2013-4-10
| KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM ... -15dkg masła utrzeć z niepełną szklanką cukru dodawać kolejno 5 żółtek-ucierając -połączyć mąkę(7dkg=2,5-3 łyżki ) z 5dkg cacao(2 łyżki) -dodawać po trochu mąkę z cacao,pianę z białek ubitych na sztywno,zmielone orzechy(10dkg-1 szklankę)-do skończenia składników -dużą blachę posmarowac masłem i posypać bułką,wylac ciasto.- -wstawic do nagrzanego piekarnika ,piec w temp 200st ok 5min,potem zmniejszyć temp.do 180st i piec 10min -polac lukrem z dodatkiem alkoholu -wykrawać księżyce literatką PRZEPYSZNE Zamiast orzechów mogą byc mielone migdały |
| |
ewka63 | 10.04.2013 19:34:01 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1309198 Od: 2011-6-10
| Zdjęcia by się przydały, wiadomo, jemy oczami. |
| |
Asia | 10.04.2013 19:42:02 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309205 Od: 2013-4-10
| nie moge rozszyfrować jak je wstawiac |
| |
Emka | 10.04.2013 20:21:14 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1309254 Od: 2011-6-10
| Asiu a jak na FO wrzucałaś zdjęcia bo ja tak samo jak tam wrzucam tutaj, wciągam fotki na imageshack, wybieram link do wstawienia na forum i to wszystko. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 10.04.2013 21:23:46 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1309343 Od: 2011-6-9
| Asia w tym linku jest wątek o zdjęciach ..może Ci się przyda
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Asia | 10.04.2013 21:35:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1309383 Od: 2013-4-10
| wrzucałam ostatnio prze fotosik,ale tu nie wiem gdzie jest taka opcja zerknę do linka |
| |
gawronka | 11.04.2013 06:51:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #1309782 Od: 2011-6-10
| Witaj Asiu wsrod nas Emko, tak duzo znów tam nie zostało. Część jest w Oazie , część tu. _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
Electra | 23.11.2024 09:03:13 |
|
|