| |
bunia | 17.09.2012 16:14:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1011169 Od: 2012-8-17
| ŚWIECZKI
Biszkopt: - 8jajek - 1 niepełna szkl cukru pudru - 1 1/4 szkl mąki pszennej - 1 op. cukru waniliowego
Krem: 1/2 szkl i 3 łyżki cukru - 15 dag masła - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Ponadto: - 10 dag gorzkiej czekolady - kilka migdałów - papier do blachy / ew. posmarować tłuszczem i posypać mąką/
Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać przesianą mąkę, dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać cienką warstwą do natłuszczonej i obsypanej mąką płaskiej dużej blachy, która jest na wyposażeniu kuchenki. Piec około 25-30 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić.
Krem: Masło utrzeć z cukrem i aromatem
Świeczki: Z ciasta wyciąć np kieliszkiem i średn. 4 cm kółęczka. Powstałe walce sklejać kremem tak ., by powsatały świeczki. Schłodzić. Rozpuszczona czekoladą polać świeczki- z migdałów zrobić knoty.
/ Ja sklejałam po 3-4 plasterki- bo większe krzywiły się na bok... Przekładałam masą z innego ciasta- bo przy świątecznym pieczeniu zawsze jakiejś masy zbywa./ |
| |
Electra | 03.12.2024 18:43:45 |
|
|
| |
Emka | 17.09.2012 19:53:00 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1011367 Od: 2011-6-10
| Super prosty przepis, trzeba wypróbować na święta _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
wawik | 17.09.2012 20:14:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1011388 Od: 2012-7-4
| Wiedziałem że Bunia ruszy w kulinariach. _________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
bunia | 17.09.2012 20:53:41 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1011441 Od: 2012-8-17
| Nie ja ruszyłam tylko dziewczyny znalazły w moich fotkach fotkę ciastek i poproszono o przepis. |
| |
Lucy2na | 17.09.2012 21:20:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1011469 Od: 2011-6-9
| dzięki wielkie super przepis
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
bunia | 03.11.2012 21:40:45 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1043285 Od: 2012-8-17
| Dzisiaj wnuczka zamęczała mnie rano o pierniczki... Zwykle piekłyśmy na początku grudnia- ale że miałam taki nie wypróbowany jeszcze przepis znaleziony w necie to zarobiłam ciasto i wsadziłam do lodówki - miało leżeć do jutra, ale uznałam , że od rana do wieczora też starczy i właśnie skończyła się ostatnia blaszka pierniczków piec... Fajne, bo miękkie- nie wiem jak się zachowają jutro- ale dziś smakują bardzo- nie za słodkie, grubiutkie- no fajne- wnusio nie chce odejść od miski z pierniczkami tylko łasuchuje.
Ja wałkowałam a wnuki wykrawały na zmianę
|
| |
ewka63 | 04.11.2012 07:40:59 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1043412 Od: 2011-6-10
| No to nie wiem czy do dziś wystarczy, jak takie dwa łasuszki okupują miseczkę Buniu, jak jednak coś zostało, proszę daj mi przepis na pw Ja robiłam pierniczki przed samymi świętami, też z takiego szybkiego przepisu, ale może warto innych wypróbować |
| |
Lucy2na | 04.11.2012 07:56:57 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1043416 Od: 2011-6-9
| co na pw ..jakie pw my wszystkie chcemy taki przepis
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
ewka63 | 04.11.2012 07:59:37 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1043417 Od: 2011-6-10
| Ale Bunia ten przepis ściągnęła z netu. Nie wiem czy możemy go powielać. Niektórzy są na tym punkcie wrażliwi |
| |
Emka | 04.11.2012 11:02:08 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1043511 Od: 2011-6-10
| Kurcze dziewczyny, jest coś takiego jak opatentowanie. Jeśli taki przepis znajduje się w necie a ja znam identyczny i napiszę go gdzieś to co wtedy
Kiedyś byłam w górach, zimna głodna i do domu daleko. W schronisku na Ornaku zjadłam rewelacyjny bigos. W domu postanowiłam zrobić taki sam , ale nie znałam przepisu. Metodą na "nosa" doszłam do tego jak go ugotować i wyszedł. I tu Ewcia napisała na swoim blogu "Bigos na winie". No identyczny Powiedzmy że się nie znamy z Ewą no i co teraz Ewuś tym to sobie nie zawracajmy głowy, napisać własnymi słowami bez kopiowania i będzie dobrze.
W necie przepisy mogą być przepisane z "Polskiej Kuchni", lub jakiejś gazety i nikt się tego nie dopatrzy. A Co do opatentowania to taki przepis jest nie do ruszenia, nikt się nie dowie 100% składu - Coca Cola . _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
bunia | 04.11.2012 12:16:01 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1043597 Od: 2012-8-17
| Dziewczyny- oczywiście, że wam dam przepis. To że z netu - to znaczy znalazłam na jakimś forum- dziewczyny tak jak tu dawały przepisy na ciasta. Przecież przepisy krążą po ludziach i o to chodzi. Kto nie chce by znano nie pokazuje treści przepisu. Tak ja uważam- i nawet te drukowane w gazetach tez nie są zastrzeżone tylko podane do ogólnego stosowania. Więc spoko... Te pierniki co robiłam dziś są nadal mięciutkie- my je dość grubo wykrawamy. Super przepis- nie za słodkie/ kto lubi bardziej da więcej cukru, nie za bardzo korzenne- no w sam raz. |
| |
Electra | 03.12.2024 18:43:45 |
|
|
| |
bunia | 04.11.2012 15:59:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1043682 Od: 2012-8-17
Ilość edycji wpisu: 1 | PIERNICZKI
- 1 kg mąki - 1 szkl cukru - 6 łyżek miodu - słoik dżemu, lub powideł - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - łyżeczka sody rozpuszczona w małej ilości mleka - 4 łyżki oleju - 4 łyżki kakao - 2 budynie czekoladowe - 25 dag margaryny - opakowanie przyprawy do piernika
Wymieszać z mąką proszek do pieczenia, budynie, kakao. Margarynę z miodem, cukrem i dżemem rozpuścić. Dodać rozpuszczona w mleku sodę. Ubić białka dodać żółtka i wszystko dodać do maki- zarobić ciasto i wstawić do lodówki do następnego dnia. Wykrawać grube pierniczki foremkami. Piec około 10-15 minut w 180-200stopni C.
/ Ja czekałam tylko kilka godzin, bo wnusia nie mogła sie juz doczekać wykrawania. Ciasto było troche rzadkie- zagniotłam jeszcze dodając trochę mąki./
Na drugi dzień mam nadal mięciutkie pierniczki. Wyszły 3 spore miski pierników...
|
| |
ewka63 | 04.11.2012 17:33:52 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1043731 Od: 2011-6-10
| Dzięki Buniu Tak tylko napisałam o tym przepisywaniu, bo spotkałam się już z aferami o prawo własności do zupy pomidorowej |
| |
Lucy2na | 04.11.2012 20:18:26 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1043844 Od: 2011-6-9
| wiecie co obojętnie czyje one są wyglądają pysznie _________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 05.11.2012 09:07:32 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1044072 Od: 2011-6-10
| Jeśli chodzi o pomidorową to już trzeba upaść na głowę, by się burzyć o przepis Pierniczki wyglądają pysznie. Przepis bardzo prosty, ciekawe czy można z tego ciasta zrobić domek z piernika Bo to chyba w dużym placku się piecze a potem kroi na kwadraty nie ? _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
bunia | 05.11.2012 09:35:36 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 206 #1044105 Od: 2012-8-17
Ilość edycji wpisu: 1 | Jeżeli chodzi o domek z piernika- to wykonanie wykrawania można podejrzeć tu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Zapiszcie sobie te fotki na dyski coś na wzór albo z papieru albo małżonek zrobi z blaszki- albo nożem kontury domku wyciąć- też nie problem...
Robiłam z wnusią zeszłego roku choinki na prezenty od wnusi dla drugiej babci - choinki. Nawet nie wiedziałam, ze mam komplet foremek na choinki w domu- kupiłam gdzieś i wrzyciłam w pudło. Dopiero na allegro zobaczyłam do czego te foremki- ja myślałam , że to na różnej wielkości gwiazdki a to na choinkę...
|
| |
gatita | 05.11.2012 09:40:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1044107 Od: 2011-6-10
| Bunia, a ja tu kawę poijam i nie mam czym zagryźć Cudne pierniczki !!! A wnuki chętne do pracy: brawo ! Ewa ma rację, na niektórych forach kulinarnych jest istny cyrk odnośnie prawa do przepisów. Myślę, że spokojnie można z nich korzystać, pisząc kto jest autorem lub z jakiego forum pochodzi. _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Electra | 03.12.2024 18:43:45 |
|
|