NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » CIASTA BUNI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ciasta buni

  
bunia
17.09.2012 16:14:12
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1011169
Od: 2012-8-17
ŚWIECZKI

Biszkopt:
- 8jajek
- 1 niepełna szkl cukru pudru
- 1 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego

Krem:
1/2 szkl i 3 łyżki cukru
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Ponadto:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- kilka migdałów
- papier do blachy / ew. posmarować tłuszczem i posypać mąką/

Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać przesianą mąkę, dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać cienką warstwą do natłuszczonej i obsypanej mąką płaskiej dużej blachy, która jest na wyposażeniu kuchenki.
Piec około 25-30 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem

Świeczki:
Z ciasta wyciąć np kieliszkiem i średn. 4 cm kółęczka. Powstałe walce sklejać kremem tak ., by powsatały świeczki. Schłodzić. Rozpuszczona czekoladą polać świeczki- z migdałów zrobić knoty.

/ Ja sklejałam po 3-4 plasterki- bo większe krzywiły się na bok... Przekładałam masą z innego ciasta- bo przy świątecznym pieczeniu zawsze jakiejś masy zbywa./
  
Electra18.04.2024 19:58:48
poziom 5

oczka
  
Emka
17.09.2012 19:53:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1011367
Od: 2011-6-10
Super prosty przepis, trzeba wypróbować na święta bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
wawik
17.09.2012 20:14:14
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1011388
Od: 2012-7-4
Wiedziałem że Bunia ruszy w kulinariach. lollol
_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
bunia
17.09.2012 20:53:41
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1011441
Od: 2012-8-17
Nie ja ruszyłam tylko dziewczyny znalazły w moich fotkach fotkę ciastek i poproszono o przepis. pan zielony
  
Lucy2na
17.09.2012 21:20:39
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1011469
Od: 2011-6-9
dzięki wielkie
super przepis

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
bunia
03.11.2012 21:40:45
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1043285
Od: 2012-8-17
Dzisiaj wnuczka zamęczała mnie rano o pierniczki... Zwykle piekłyśmy na początku grudnia- ale że miałam taki nie wypróbowany jeszcze przepis znaleziony w necie to zarobiłam ciasto i wsadziłam do lodówki - miało leżeć do jutra, ale uznałam , że od rana do wieczora też starczy pan zielony i właśnie skończyła się ostatnia blaszka pierniczków piec... Fajne, bo miękkie- nie wiem jak się zachowają jutro- ale dziś smakują bardzo- nie za słodkie, grubiutkie- no fajne- wnusio nie chce odejść od miski z pierniczkami tylko łasuchuje.lol

Ja wałkowałam a wnuki wykrawały na zmianę lol

Obrazek

Obrazek
  
ewka63
04.11.2012 07:40:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1043412
Od: 2011-6-10
No to nie wiem czy do dziś wystarczy, jak takie dwa łasuszki okupują miseczkę wesoły
Buniu, jak jednak coś zostało, proszę daj mi przepis na pw wesoły Ja robiłam pierniczki przed samymi świętami, też z takiego szybkiego przepisu, ale może warto innych wypróbować wesoły
  
Lucy2na
04.11.2012 07:56:57
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1043416
Od: 2011-6-9
co na pw ..jakie pw my wszystkie chcemy taki przepis

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
ewka63
04.11.2012 07:59:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1043417
Od: 2011-6-10
Ale Bunia ten przepis ściągnęła z netu. Nie wiem czy możemy go powielać. Niektórzy są na tym punkcie wrażliwi zmieszany
  
Emka
04.11.2012 11:02:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1043511
Od: 2011-6-10
Kurcze dziewczyny, jest coś takiego jak opatentowanie. Jeśli taki przepis znajduje się w necie a ja znam identyczny i napiszę go gdzieś to co wtedy pytajnik

Kiedyś byłam w górach, zimna głodna i do domu daleko. W schronisku na Ornaku zjadłam rewelacyjny bigos. W domu postanowiłam zrobić taki sam , ale nie znałam przepisu. Metodą na "nosa" doszłam do tego jak go ugotować i wyszedł. I tu Ewcia napisała na swoim blogu "Bigos na winie". No identyczny wykrzyknikwykrzyknik Powiedzmy że się nie znamy z Ewą no i co teraz pytajnikoczko
Ewuś tym to sobie nie zawracajmy głowy, napisać własnymi słowami bez kopiowania i będzie dobrze.

W necie przepisy mogą być przepisane z "Polskiej Kuchni", lub jakiejś gazety i nikt się tego nie dopatrzy.
A Co do opatentowania to taki przepis jest nie do ruszenia, nikt się nie dowie 100% składu - Coca Cola .
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
bunia
04.11.2012 12:16:01
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1043597
Od: 2012-8-17
Dziewczyny- oczywiście, że wam dam przepis. To że z netu - to znaczy znalazłam na jakimś forum- dziewczyny tak jak tu dawały przepisy na ciasta. Przecież przepisy krążą po ludziach i o to chodzi. Kto nie chce by znano nie pokazuje treści przepisu. Tak ja uważam- i nawet te drukowane w gazetach tez nie są zastrzeżone tylko podane do ogólnego stosowania. Więc spoko...
Te pierniki co robiłam dziś są nadal mięciutkie- my je dość grubo wykrawamy. Super przepis- nie za słodkie/ kto lubi bardziej da więcej cukruoczko, nie za bardzo korzenne- no w sam raz.
  
Electra18.04.2024 19:58:48
poziom 5

oczka
  
bunia
04.11.2012 15:59:57
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1043682
Od: 2012-8-17


Ilość edycji wpisu: 1
PIERNICZKI

- 1 kg mąki
- 1 szkl cukru
- 6 łyżek miodu
- słoik dżemu, lub powideł
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- łyżeczka sody rozpuszczona w małej ilości mleka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 25 dag margaryny
- opakowanie przyprawy do piernika

Wymieszać z mąką proszek do pieczenia, budynie, kakao.
Margarynę z miodem, cukrem i dżemem rozpuścić. Dodać rozpuszczona w mleku sodę. Ubić białka dodać żółtka i wszystko dodać do maki- zarobić ciasto i wstawić do lodówki do następnego dnia. Wykrawać grube pierniczki foremkami. Piec około 10-15 minut w 180-200stopni C.

/ Ja czekałam tylko kilka godzin, bo wnusia nie mogła sie juz doczekać wykrawania. Ciasto było troche rzadkie- zagniotłam jeszcze dodając trochę mąki./

Na drugi dzień mam nadal mięciutkie pierniczki. Wyszły 3 spore miski pierników...

Obrazekbardzo szczęśliwy
  
ewka63
04.11.2012 17:33:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1043731
Od: 2011-6-10
Dzięki Buniu wesoły
Tak tylko napisałam o tym przepisywaniu, bo spotkałam się już z aferami o prawo własności do zupy pomidorowej zakręcony
  
Lucy2na
04.11.2012 20:18:26
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1043844
Od: 2011-6-9
wiecie co obojętnie czyje one są wyglądają pysznie pan zielonypan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
05.11.2012 09:07:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1044072
Od: 2011-6-10
Jeśli chodzi o pomidorową to już trzeba upaść na głowę, by się burzyć o przepis pan zielony
Pierniczki wyglądają pysznie. Przepis bardzo prosty, ciekawe czy można z tego ciasta zrobić domek z piernika bardzo szczęśliwy Bo to chyba w dużym placku się piecze a potem kroi na kwadraty nie ?
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
bunia
05.11.2012 09:35:36
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 206 #1044105
Od: 2012-8-17


Ilość edycji wpisu: 1
Jeżeli chodzi o domek z piernika- to wykonanie wykrawania można podejrzeć tu



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Zapiszcie sobie te fotki na dyski coś na wzór albo z papieru albo małżonek zrobi z blaszki- albo nożem kontury domku wyciąć- też nie problem...

Robiłam z wnusią zeszłego roku choinki na prezenty od wnusi dla drugiej babci oczko- choinki. Nawet nie wiedziałam, ze mam komplet foremek na choinki w domu- kupiłam gdzieś i wrzyciłam w pudło. Dopiero na allegro zobaczyłam do czego te foremki- ja myślałam , że to na różnej wielkości gwiazdki a to na choinkę...lol

Obrazek

Obrazek

Obrazek
  
gatita
05.11.2012 09:40:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1044107
Od: 2011-6-10
Bunia, a ja tu kawę poijam i nie mam czym zagryźć pan zielony
Cudne pierniczki !!! A wnuki chętne do pracy: brawo !
Ewa ma rację, na niektórych forach kulinarnych jest istny cyrk odnośnie prawa do przepisów.
Myślę, że spokojnie można z nich korzystać, pisząc kto jest autorem lub z jakiego forum pochodzi.
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Electra18.04.2024 19:58:48
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » CIASTA BUNI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny