Ciasta buni
ŚWIECZKI

Biszkopt:
- 8jajek
- 1 niepełna szkl cukru pudru
- 1 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego

Krem:
1/2 szkl i 3 łyżki cukru
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Ponadto:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- kilka migdałów
- papier do blachy / ew. posmarować tłuszczem i posypać mąką/

Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać przesianą mąkę, dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać cienką warstwą do natłuszczonej i obsypanej mąką płaskiej dużej blachy, która jest na wyposażeniu kuchenki.
Piec około 25-30 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem

Świeczki:
Z ciasta wyciąć np kieliszkiem i średn. 4 cm kółęczka. Powstałe walce sklejać kremem tak ., by powsatały świeczki. Schłodzić. Rozpuszczona czekoladą polać świeczki- z migdałów zrobić knoty.

/ Ja sklejałam po 3-4 plasterki- bo większe krzywiły się na bok... Przekładałam masą z innego ciasta- bo przy świątecznym pieczeniu zawsze jakiejś masy zbywa./


  PRZEJDŹ NA FORUM