Ciasta buni |
PIERNICZKI - 1 kg mąki - 1 szkl cukru - 6 łyżek miodu - słoik dżemu, lub powideł - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - łyżeczka sody rozpuszczona w małej ilości mleka - 4 łyżki oleju - 4 łyżki kakao - 2 budynie czekoladowe - 25 dag margaryny - opakowanie przyprawy do piernika Wymieszać z mąką proszek do pieczenia, budynie, kakao. Margarynę z miodem, cukrem i dżemem rozpuścić. Dodać rozpuszczona w mleku sodę. Ubić białka dodać żółtka i wszystko dodać do maki- zarobić ciasto i wstawić do lodówki do następnego dnia. Wykrawać grube pierniczki foremkami. Piec około 10-15 minut w 180-200stopni C. / Ja czekałam tylko kilka godzin, bo wnusia nie mogła sie juz doczekać wykrawania. Ciasto było troche rzadkie- zagniotłam jeszcze dodając trochę mąki./ Na drugi dzień mam nadal mięciutkie pierniczki. Wyszły 3 spore miski pierników... ![]() ![]() |