| |
ewka63 | 14.12.2013 14:04:03 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1685816 Od: 2011-6-10
Ilość edycji wpisu: 1 | Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Wigilię jemy barszcz czerwony kiszony. Przed świętami nigdy nie udało mi się kupić dobrego kiszonego barszczu. Albo był to bliżej nieokreślony wyciąg z buraków zakwaszony octem, albo barszczyk z kartonu. Nie przekonałam się do tych kupnych nigdy. Barszcz kiszę sama. Niezwylke prosty przepis, a barszczyk wychodzi tak pyszny, że można go popijać w stanie surowym. Z tego tez względu kiszę zawsze podwójną porcję ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
2 kg czerwonych buraków. 2,5 litra przegotowanej, ciepłej wody 4 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa soli kamiennej, lub zwykłej niejodowanej
Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki, wrzucamy do słoja lub kamionki. Czosnek dodajemy w miarę wsypywania buraczanych plasterków. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. jeśli dodaliśmy do gotowania sól kamienną, musimy odczekać, aż się ustoi i wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno garnka. Woda musi pokryć w całości buraki. Przykrywamy słój gazą lub pokrywką. Nie zakręcamy na słoiku wieczka.
Po 4-5 dniach zlewamy gotowy zakwas do słoików. Przechowujemy w lodówce.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Nigdy nie dodaję do kiszenia chleba. Przyśpiesza proces kiszenia (podobno), ale może również spowodować spleśnienie barszczu.
Edit
Kiszonego domowego barszczu nie można zagotować. Wlewamy go do wywaru warzywnego, mięsnego czy grzybowego po lekkim ostudzeniu tego wywaru. Zagotowany barszcz robi się brązowo-bury. |
| |
Electra | 09.02.2025 15:05:36 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
Emka | 14.12.2013 19:30:56 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76576)
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1686164 Od: 2011-6-10
| Kurcze słyszałam o tym ale nigdy nie miałam możliwości spróbowania, kiedyś trzeba spróbować. Jak mi się uda ogarnąć to w poniedziałek to spróbuję ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 14.12.2013 20:31:20 |
![moc !!!](star_icon7.gif)
![wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76510)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1686208 Od: 2011-6-9
| fajny przepis dzięki
![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) _________________
![](http://www.emoty.verwa.com/srednie/image/thumb/sredni_15.gif) Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
![](http://emotikona.pl/gify/pic/biedronka.gif) |
| |
ewka63 | 14.12.2013 20:38:34 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1686222 Od: 2011-6-10
| Taki barszcz jest również wspaniały do picia surowy. Jest też zdrowy. |
| |
Ardon | 16.12.2013 00:10:59 |
![poziom 1](star_icon1.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 32 #1687452 Od: 2012-5-22
| Nie słyszałem wcześniej o kiszonym barszczu mówicie ze smaczny? _________________ Obrzędy i tradycje |
| |
ewka63 | 16.12.2013 07:41:33 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1687492 Od: 2011-6-10
|
A nie jadłeś nigdy barszczu z krokietem? No chyba, że jadłeś ten podrabiany, czyli wywar z buraków zakwaszony octem. barszcz kiszony jest bardzo dobry i bardzo zdrowy, zwłaszcza w porze zimowej, gdy nasz organizm walczy o każde ździebko witaminy C. Ma również, tak jak sok z buraków właściwości krwiotwórcze, zalecany jest w przypadku anemii.
Ja osobiście uwielbiam pic taki świeżo ukiszony barszcz, surowy. |
| |
Electra | 09.02.2025 15:05:36 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|