| |
Lucy2na | 29.05.2013 07:18:20 |
![moc !!!](star_icon7.gif)
![wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76510)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1468045 Od: 2011-6-9
| Dziewczyny jak robicie szparagi do obiadu? Które są lepsze waszym zdaniem ?
![zawstydzony](/emot/icon_redface.gif) ![zawstydzony](/emot/icon_redface.gif) ![zawstydzony](/emot/icon_redface.gif) i najlepsze pytanie jak je obieracie?
kuszą mnie te szparagi , oglądam i odkładam .....mam chętkę popróbować
_________________
![](http://www.emoty.verwa.com/srednie/image/thumb/sredni_15.gif) Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
![](http://emotikona.pl/gify/pic/biedronka.gif) |
| |
Electra | 05.02.2025 21:18:54 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
Dorka | 29.05.2013 07:52:44 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76568)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SKALIKOWO
Posty: 4399 #1468083 Od: 2011-6-10
| Nie kupuję szparagów, czekam na fasolkę szparagową ![lol](/emot/icon_lol.gif) ![lol](/emot/icon_lol.gif) ![lol](/emot/icon_lol.gif) _________________ Dorka S. http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE
![](http://wstaw.org/m/2014/02/28/serduszko_z_warmii_jpg_300x300_q85.jpg)
Serduszko z Warmii
http://skalikowo.blogspot.com |
| |
gawronka | 29.05.2013 07:53:21 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76582)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #1468084 Od: 2011-6-10
| oooo, gatka to mistrzyni na jej blogu widziałam pyszności. może przyjdzie i napisze bo nie wiem czy ja moge skopiować ![zakręcony](/emot/icon_rolleyes.gif) _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
Emka | 29.05.2013 08:28:11 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76576)
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1468119 Od: 2011-6-10
| Ja kiedyś kupiłam ale szału nie było, ugotowałam w osolonej wodzie i podałam z bułką tartą podsmażoną na oliwie, smakowały podobnie do fasolki, kalafiora i brukselki, takie coś pomiędzy ale ci wytłumaczyłam heh ![bardzo szczęśliwy](/emot/icon_biggrin.gif) _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 29.05.2013 08:55:59 |
![moc !!!](star_icon7.gif)
![wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76510)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1468163 Od: 2011-6-9
| O to wiecie co ja się cieszę z tego smaku bo uwielbiam te warzywa z bułeczką tartą
![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif) ![pan zielony](/emot/icon_mrgreen.gif)
U gatki widziałam ale ona ma takie sałatki i dania extra a mi chodzi o najwyklejsze podanie do obiadu
_________________
![](http://www.emoty.verwa.com/srednie/image/thumb/sredni_15.gif) Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
![](http://emotikona.pl/gify/pic/biedronka.gif) |
| |
ewka63 | 29.05.2013 09:00:27 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1468174 Od: 2011-6-10
Ilość edycji wpisu: 1 | Obiera się twardą skórkę, potem wrzuca na wodę jak fasolkę i podaje tak jak pisze Emka. Można też na zimno, owinięte w plasterki szynki.
Lucynko, zaglądnij tu:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Lucy2na | 29.05.2013 10:01:36 |
![moc !!!](star_icon7.gif)
![wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76510)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1468243 Od: 2011-6-9
| Dobra kupiłam 1 kg ..zobaczymy czy choć częśc się nada do jedzenia
_________________
![](http://www.emoty.verwa.com/srednie/image/thumb/sredni_15.gif) Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
![](http://emotikona.pl/gify/pic/biedronka.gif) |
| |
Asia | 29.05.2013 13:28:48 |
![poziom 6](star_icon6.gif)
Grupa: Użytkownik
Posty: 984 #1468462 Od: 2013-4-10
| czekam na wieści![wesoły](/emot/icon_smile.gif) szparagów nie kupuję bo ...za drogo na tyle ludzi,ale jak już robiłam kiedyś-raz to zapiekane pod beszamelem-dla mnie szału nie ma,wolę fasolkę-oczywiście jak juz cena nie straszy![oczko](/emot/icon_wink.gif) |
| |
Emka | 29.05.2013 14:02:16 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76576)
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1468507 Od: 2011-6-10
| A wiecie ja miałam na ten małej działce, taki szparag, on wyrastając był identyczny z tymi co się je zjada ale zostawiałam go i rósł. Jak urósł to był fajny krzaczek podobny do asparagusa Potem wyrwałam bo rósł w takim miejscu że mnie denerwował. Było to wieloletnie, ale po skoszeniu nie odrastał już dopiero na następną wiosnę. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gawronka | 29.05.2013 15:40:37 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76582)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #1468567 Od: 2011-6-10
| A u mnie teraz wszędzie rosną dęby. przywieźli mi korę, miała być przekompostowana ale nie była i razem z kora rozsypali zołędzie. no i już 3 dęby rosną 2 wyrwałam bo nie wiedziałam co to ![zawstydzony](/emot/icon_redface.gif) _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
ewka63 | 29.05.2013 15:50:57 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1468592 Od: 2011-6-10
| Oj, Martusiu, jak nie chcesz mieć "Bartka" jednego obok drugiego, to wyrywaj. Dęby maja bardzo głęboki korzeń główny i potem ciężko je powyrywać. Ale przesadzone rosną ładnie |
| |
Electra | 05.02.2025 21:18:54 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
| |
gatita | 03.06.2013 21:56:47 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76571)
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1473694 Od: 2011-6-10
Ilość edycji wpisu: 1 | Dziewczynki, moim zdaniem, najlepsze są zielone szparagi, nie trzeba ich obierać i szybko się gotują. Ja gotuję zawsze na parze, około 15 minut, po co warzywo ma się moczyć w wodzie i oddawać to co w nim cenne ?
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Tu najprostsze moje potrawy ze szparagów.
Martuś, oczywiście, że możesz wklejać linki ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) _________________
![](http://img199.imageshack.us/img199/9039/idln.jpg)
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
ewka63 | 03.06.2013 21:58:36 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1473695 Od: 2011-6-10
| No właśnie, a jak wyszły szparagi, Lucynko? |
| |
Lucy2na | 04.06.2013 06:55:29 |
![moc !!!](star_icon7.gif)
![wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76510)
Grupa: Administrator ![](star.gif)
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1473921 Od: 2011-6-9
| całkiem całkiem ...Em był zadowolony ..mała mniej ..zielonego z zasady nie jada
![jęzor](/emot/icon_razz.gif) ![jęzor](/emot/icon_razz.gif) ![jęzor](/emot/icon_razz.gif) _________________
![](http://www.emoty.verwa.com/srednie/image/thumb/sredni_15.gif) Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
![](http://emotikona.pl/gify/pic/biedronka.gif) |
| |
Bezik | 14.07.2013 11:25:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #1536801 Od: 2013-7-14
| Ja uwielbiam takie zwykłe ugotowane szparagi z bułką tartą albo sosem beszamelowym. Mogłabym jeść nawet same szparagi - w sensie, że bez reszty obiadu ![wesoły](/emot/icon_smile.gif) |
| |
Emka | 06.11.2013 08:31:00 |
![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
![](avatar.asp?id_zdjecia=76576)
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1648933 Od: 2011-6-10
| Znalazłam przepis na sałatkę na blogu :
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z FETĄ I LIMONKĄ
(składniki na 2 porcje)
-pęczek zielonych szparagów, -60 g twardego sera feta, -pęczek drobnego szczypiorku, -1 limonka, -3 łyżki oliwy, -estragon, cząber, cukier, sól, pieprz.
Szparagi włożyć do wrzątku z dodatkiem soli i cukru (najlepiej gotować je "główkami" do góry , gdyż te miękną najszybciej, grube szparagi gotować ok. 8 min, cieńsze krócej - warzywa powinny być jędrne). Osączyć,ostudzić. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić. Fetę pokroić w kostkę. Limonkę sparzyć wrzątkiem,połowę pokroić na ósemki, z połowy drugiej otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozpuścić w nim szczyptę soli i cukru, dodać pieprz, po 1/3 łyżeczki estragonu i cząbru. Dolać 3 łyżki oliwy i wymieszać, aż powstanie aksamitny sos. Ułożyć szparagi, szczypior i fetę. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować cząstkami limonki i podawać.Smacznego ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
Ciekawe zestawienie dlatego wrzucam. Czym można zastąpić szparagi, na czas kiedy nie ma ich w sklepach![pytajnik](/emot/icon_question.gif) _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
kasia | 20.06.2017 11:22:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 6 #2436655 Od: 2017-6-20
| Witam. Szparagi uwielbiam i robię je na różne sposoby. Ostatnio przygotowałam zupę krem, pycha. Oto przepis: Składniki: 500 g białych szparagów kawałek pora łyżka masła 1 l rosołu sól świeżo zmielony pieprz pieprz pieprz ziołowy gałka muszkatołowa zioła prowansalskie chili
Sposób przygotowania: W garnku stopić masło, a następnie wrzucić obrany i pokrojony por. Chwilę przesmażyć i dodać obrane i pokrojone szparagi ( główki szparagów poodcinać i odłożyć). Warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Wrzucić odcięte główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Podawać z główkami szparagów. Smacznego. |
| |
Karola | 21.09.2020 09:00:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 11 #5990678 Od: 2017-11-7
| Uwielbiam szparagi w klasycznym wydaniu - ugotowane i podsmażone z masełkiem i bułeczką tartą |
| |
Electra | 05.02.2025 21:18:54 |
![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|