| |
gatita | 29.10.2012 12:45:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1039949 Od: 2011-6-10
| Wspominałam Wam już, że pierwszy raz w życiu wzięłam się za zrobienie sera w domu... Robiłam go wg. tego przepsu:
Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie, pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Dosypałam grubo mielony pieprz i płatki papryki. Po 30 min pocięłam rózgą skrzep i zostawiłam na 30 min. W tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki: 30 dag soli na 1,5 l wody. W solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i dojrzewanie przez 7 dni w chłodnym miejscu.
Oto foto-relacja
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ser wyszedł przepyszny !!! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Electra | 10.02.2025 21:15:28 |
|
|
| |
gatita | 29.10.2012 12:47:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1039951 Od: 2011-6-10
| A serwatki, która została po skrzepie zrobiłam przepyszna ricottę !
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Lucy2na | 29.10.2012 13:35:10 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1039977 Od: 2011-6-9
| O ja pierdziuuuuuu super ...a jak smakowało?
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
gatita | 29.10.2012 15:13:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1040025 Od: 2011-6-10
| Ser był przepyszny, nie spodziewałam się, że tak łatwo można zrobić taki dojrzewający ser. Następny w kolejce będzie żółty. _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Emka | 29.10.2012 15:19:50 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1040029 Od: 2011-6-10
| O kurna mania To teraz ku ścisłości: - czy to mleko z kartonika czy prosto od krowy - sól jodowana czy kamienna - skąd podpuszczka ( gdzie kupić)
Jak smakuje Wygląda obłędnie a i prawdziwy ser z mleka a nie jakiś produkt mleko podobny.
Agata ( widzisz jak tupię nogami) ja tez chcę taki
Ps. Wiecie że jak tak same będziemy robić wszystko, przestaniemy kupować w sklepach, sklepy poupadają, gospodarka całkiem padnie na pysk. Ale , ale w końcu rękodzieło będzie docenione, szanowane. Wyroby będą pełnowartościowe, zdrowe, smaczne. Ludzie będą zdrowsi, silniejsi, zdrowo odżywieni. Dzieci będą znały prawdziwy smak sera, ciasta, mięsa ...et cetera. Rzeczy wykonane własnoręcznie, będą miały wartość, a chiny pójdą się je...
Sorki nie mogłam się powstrzymać. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 29.10.2012 15:55:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1040074 Od: 2011-6-10
| Emuś: - mleko do krowy - sól kamienna - podpuszczka do kupienia na Allegro, w necie, ja kupiłam na Słowackiego, bo mi się spieszyło
Z Chinami się zgadzam, nie się je..... ! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Lucy2na | 29.10.2012 16:00:02 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1040078 Od: 2011-6-9
| A żebyście wiedziały , że sie .... w końcu jest ich najwięcej na świecie nie/
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 29.10.2012 17:46:42 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1040156 Od: 2011-6-10
| Kurde taka jestem zła na ten chiński zalew że szok.
Dzięki Agatko , a na Słowackiego to jakiś sklep specjalistyczny jest _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Dorka | 30.10.2012 07:02:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SKALIKOWO
Posty: 4399 #1040425 Od: 2011-6-10
| Smacznie wygląda ser, ale nie jestem pewna czy produkcja taka prosta...Muszę wydrukować Twój przepis, powiększyć litery i mieć cały czas przed ślepkami. A! i ta podpuszczka! _________________ Dorka S. http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE
Serduszko z Warmii
http://skalikowo.blogspot.com |
| |
Lucy2na | 30.10.2012 08:28:54 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1040452 Od: 2011-6-9
| Dorotka tylko jotkowi nie pokazuj bo ci krasulę zmontuje i będziesz miała ...
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
gatita | 30.10.2012 10:53:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1040540 Od: 2011-6-10
| Dziewczynki, kiedy to jest na prawdę bardzo proste. Tutaj link do forum:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ja robiłam to pierwszy raz i wszystko mi wyszło, a podniecona byłam przy tym, że ho ho hooooo. Zaraz Furnik mi tu napisze, że my tylko o seksie
Emka, sklep jest tu:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Electra | 10.02.2025 21:15:28 |
|
|
| |
gatita | 30.10.2012 10:56:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1040544 Od: 2011-6-10
| Dorka pisze:
Smacznie wygląda ser, ale nie jestem pewna czy produkcja taka prosta...Muszę wydrukować Twój przepis, powiększyć litery i mieć cały czas przed ślepkami. A! i ta podpuszczka!
Dorka, ja przy Twoich możliwościach lokalowych i dostępności do mleka to już innego sera bym nie jadała.... _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Emka | 30.10.2012 13:43:58 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1040632 Od: 2011-6-10
| Dzięki Agatko
Dorka z linku Agatki odcedziłam dla ciebie instruktaż ze zdjęciami, mi on się bardzo podoba
Oj dziewczyny nie mogę się doczekać, kiedy odważę się zrobić. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 30.10.2012 14:03:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1040636 Od: 2011-6-10
| Nie czekaj tylko rób ! A masz mleko ? _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
ewka63 | 30.10.2012 16:12:44 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1040694 Od: 2011-6-10
| Smokowitości, mniam A serek to wyszedł taki jak bunz. Przynajmniej tak wygląda |
| |
Emka | 30.10.2012 19:11:43 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1040780 Od: 2011-6-10
| Mleko to na bazarek przywożą, wystarczy zagadać _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 31.10.2012 12:02:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1041083 Od: 2011-6-10
| To jak będziesz miała zródło, to daj znać. Też poszukuję ! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
ewka63 | 31.10.2012 12:26:40 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1041096 Od: 2011-6-10
| W Krakowie są kobiety z mlekiem i śmietaną codziennie na targu, ale masz trochę daleko |
| |
gatita | 31.10.2012 12:33:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #1041100 Od: 2011-6-10
| Ewcia, nie wiem jak wygląda bunz, ale ten serek to taki dojrzały oscypek z mleka krowiego. No tak, troszki daleko _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
ewka63 | 31.10.2012 16:40:38 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1041190 Od: 2011-6-10
| To taki bardzo podobny, bo prawdziwy bunc robi się z mleka owczego, ale u nas sprzedają z krowiego ( nazwy jeszcze nie opatentowali )
|
| |
Electra | 10.02.2025 21:15:28 |
|
|