Wspominałam Wam już, że pierwszy raz w życiu wzięłam się za zrobienie sera w domu... Robiłam go wg. tego przepsu:
Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie, pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Dosypałam grubo mielony pieprz i płatki papryki. Po 30 min pocięłam rózgš skrzep i zostawiłam na 30 min. W tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki: 30 dag soli na 1,5 l wody. W solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i dojrzewanie przez 7 dni w chłodnym miejscu.
Oto foto-relacja ![wesoły](/emot/icon_smile.gif)
![](http://img109.imageshack.us/img109/779/dsc05139y.jpg)
![](http://img717.imageshack.us/img717/33/dsc05140a.jpg)
![](http://img822.imageshack.us/img822/3290/dsc05141r.jpg)
![](http://img402.imageshack.us/img402/1808/dsc05163g.jpg)
![](http://img33.imageshack.us/img33/7124/dsc05176r.jpg)
![](http://img528.imageshack.us/img528/1796/dsc06412p.jpg)
![](http://img194.imageshack.us/img194/5787/dsc06422j.jpg)
Ser wyszedł przepyszny !!! |