NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » NASZE MIĘSISTE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 3>>>    strony: [1]23

Nasze mięsiste

  
wawik
17.09.2012 20:43:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1011423
Od: 2012-7-4
Mój plan na jutro to zrobić to po raz enty.
Jutro lekko zamarymuję to to.
Fakt że obróbkę termiczną zaczynam w środę, w czwartek poprawka, a na piątek ma być wyrób finalny, ale do rzeczy.

Pyszny schab wg Wawika
schab, łopatka lub pierś z indyka (około 2kg)
składniki
2.l wody
2. łyżki soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka to można dać więcej.
1. łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
4. ząbki czosnku
2. łyżki musztardy i inne przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie,kolendra. itp.

Wykonanie:
Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodajemy mięso.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowę)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym do wystudzenia.
Następnie nasze pyszności doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie 10 minut. Przykrywamy
pokrywką garnek.
Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i...gotowe.

_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
Electra27.11.2024 07:25:19
poziom 5

oczka
  
Emka
17.09.2012 21:16:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1011465
Od: 2011-6-10
Wacku fajny przepis, prosty i bez chemii pod postacią różnych dodatków. Powiedz to taka wędlinka na kanapkę wychodzi, czy raczej do obiadu pytajnikpytajnik
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
wawik
17.09.2012 21:46:16
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1011500
Od: 2012-7-4


Ilość edycji wpisu: 1
Może to nie wędlinka, bo to nie jest wędzone, ale zaręczam że to to zrobione bez dużych przeróbek jest podawane już u mnie od ponad pięciu lat na świateczne stoły i na inne okazje i wśród moich znajomych i ich znajomych.
Doszukałem się na prędko jednego zdjęcia z produkcji.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



a konsumować można na zimno np. do kanapek, na płytę, na kolację, a nawet na śniadanie.
Sos, pyszny sos, a raczej gęsty rosó który zostaje po gotowaniu można wykorzystać np. bazę do zup, na żurek itp. a zresztą co będę kucharkom podpowiadał - pychotka. lol
_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
Lucy2na
18.09.2012 06:37:33
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1011625
Od: 2011-6-9
jesu a ja dopiero wstałam i już głodna jestem

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
gawronka
18.09.2012 07:36:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #1011635
Od: 2011-6-10


Ilość edycji wpisu: 1
Wawiki idź precz z takimi zdjęciami lollol ja od wczoraj na diecie a ten tu takie pyszności serwuje oczko
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
Emka
18.09.2012 09:03:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1011692
Od: 2011-6-10
Marta ale to dietetyczne przecież pan zielony
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
18.09.2012 09:14:29
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1011701
Od: 2011-6-9
Ja robię karczek który wszystkim smakuje
przepis później podam
może na niedziedzielą sobie taki zrobię to będą zdjęcia od razu
pan zielonypan zielonypan zielonypan zielony
teraz oblizujcie się na widok schabu wawika

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
wawik
18.09.2012 13:35:57
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1011815
Od: 2012-7-4
Znalazłem mój karczek zrobiony krótkim gotowaniem ponad 2 lata temu.
1.2 kg.lol



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
gawronka
18.09.2012 14:40:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #1011846
Od: 2011-6-10
o matko wykrzyknik na świeży chlebek, posmarować ćwikłą albo musztardą i kawałeczek tego karczku chory Idź precz szatanie pan zielonypan zielonypan zielony
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
wawik
18.09.2012 15:07:26
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1011854
Od: 2012-7-4
Wklejam ostatnie archiwalne zdjęcie, następne będą z bieżącej produkcji. lol



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
ewka63
18.09.2012 18:39:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1012014
Od: 2011-6-10
Znam ten przepis, choć sama nigdy nie robiłam. Ale bardzo dużo osób zachwala wesoły
  
Electra27.11.2024 07:25:19
poziom 5

oczka
  
Emka
18.09.2012 22:26:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1012167
Od: 2011-6-10
skończę jeść kupne i biorę się za karczek bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
19.09.2012 08:22:43
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1012276
Od: 2011-6-9
a schabik jak wychodzi? jest soczysty czy raczej suchy?
bo ja wolę takie soczyste ..filety z kury i schaby nie dla mnie

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
wawik
19.09.2012 08:42:13
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1012288
Od: 2012-7-4
i schabiki reszta specyjałów wychodzi soczyste, aby tylko nie przesolić z temperaturą przy gotowaniu - to ma tylko delikatnie pyrkać. lol
_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
Emka
19.09.2012 18:44:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1012704
Od: 2011-6-10
Lucynka jak najsuchszy schabik do pieczenia owiniesz w plaster słoniny nie ma prawa być suchy, a najlepiej piec w papierze i pod koniec odwinąć na trochę.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
wawik
19.09.2012 19:18:09
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1012733
Od: 2012-7-4
O pieczonym też będzie. lol



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Najpierw muszę uporać się z jednym, a nawet dwoma. Ciekwostką jest po pierwszym grzaniu rozmiar piersi z rozmiaru A powiększył się do rozmiaru D
lol
_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
Lucy2na
19.09.2012 20:12:06
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1012787
Od: 2011-6-9
pan zielonypan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
ewka63
19.09.2012 20:43:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1012813
Od: 2011-6-10
    wawik pisze:

    O pieczonym też będzie. lol

    Ciekwostką jest po pierwszym grzaniu rozmiar piersi z rozmiaru A powiększył się do rozmiaru D
    lol


Ludzkie mięso ponoć powiększa objętość po obróbce termicznej zdziwiony
  
wawik
19.09.2012 21:13:40
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: śląsk

Posty: 267 #1012835
Od: 2012-7-4
    ewka63 pisze:


    Ludzkie mięso ponoć powiększa objętość po obróbce termicznej zdziwiony

Też o tym słyszałem, ale w tym przypadku chodzi o ptactwo i to po kilogramie każdej sztuki.
_________________
moja kolekcja deserowych odmian winorośli



  
Emka
19.09.2012 22:00:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1012885
Od: 2011-6-10
O mamo zdziwiony
Może to ptactwo pędzone było jakimiś hormonami ? Co by to nie było to dość dziwne bo zazwyczaj się kuli.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra27.11.2024 07:25:19
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 3>>>    strony: [1]23

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » NASZE MIĘSISTE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny