| |
wawik | 17.09.2012 20:43:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1011423 Od: 2012-7-4
| Mój plan na jutro to zrobić to po raz enty. Jutro lekko zamarymuję to to. Fakt że obróbkę termiczną zaczynam w środę, w czwartek poprawka, a na piątek ma być wyrób finalny, ale do rzeczy.
Pyszny schab wg Wawika schab, łopatka lub pierś z indyka (około 2kg) składniki 2.l wody 2. łyżki soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej. 1. łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 4. ząbki czosnku 2. łyżki musztardy i inne przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie,kolendra. itp. Wykonanie: Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. (przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowę) W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym do wystudzenia. Następnie nasze pyszności doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie 10 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i...gotowe. _________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
Electra | 23.11.2024 15:57:41 |
|
|
| |
Emka | 17.09.2012 21:16:18 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1011465 Od: 2011-6-10
| Wacku fajny przepis, prosty i bez chemii pod postacią różnych dodatków. Powiedz to taka wędlinka na kanapkę wychodzi, czy raczej do obiadu _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
wawik | 17.09.2012 21:46:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1011500 Od: 2012-7-4
Ilość edycji wpisu: 1 | Może to nie wędlinka, bo to nie jest wędzone, ale zaręczam że to to zrobione bez dużych przeróbek jest podawane już u mnie od ponad pięciu lat na świateczne stoły i na inne okazje i wśród moich znajomych i ich znajomych. Doszukałem się na prędko jednego zdjęcia z produkcji.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
a konsumować można na zimno np. do kanapek, na płytę, na kolację, a nawet na śniadanie. Sos, pyszny sos, a raczej gęsty rosó który zostaje po gotowaniu można wykorzystać np. bazę do zup, na żurek itp. a zresztą co będę kucharkom podpowiadał - pychotka. _________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
Lucy2na | 18.09.2012 06:37:33 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1011625 Od: 2011-6-9
| jesu a ja dopiero wstałam i już głodna jestem
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
gawronka | 18.09.2012 07:36:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #1011635 Od: 2011-6-10
Ilość edycji wpisu: 1 | Wawiki idź precz z takimi zdjęciami ja od wczoraj na diecie a ten tu takie pyszności serwuje _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
Emka | 18.09.2012 09:03:32 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1011692 Od: 2011-6-10
| Marta ale to dietetyczne przecież _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 18.09.2012 09:14:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1011701 Od: 2011-6-9
| Ja robię karczek który wszystkim smakuje przepis później podam może na niedziedzielą sobie taki zrobię to będą zdjęcia od razu
teraz oblizujcie się na widok schabu wawika
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
wawik | 18.09.2012 13:35:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1011815 Od: 2012-7-4
| Znalazłem mój karczek zrobiony krótkim gotowaniem ponad 2 lata temu. 1.2 kg.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
gawronka | 18.09.2012 14:40:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #1011846 Od: 2011-6-10
| o matko na świeży chlebek, posmarować ćwikłą albo musztardą i kawałeczek tego karczku Idź precz szatanie _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
wawik | 18.09.2012 15:07:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1011854 Od: 2012-7-4
| Wklejam ostatnie archiwalne zdjęcie, następne będą z bieżącej produkcji.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
ewka63 | 18.09.2012 18:39:34 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1012014 Od: 2011-6-10
| Znam ten przepis, choć sama nigdy nie robiłam. Ale bardzo dużo osób zachwala |
| |
Electra | 23.11.2024 15:57:41 |
|
|
| |
Emka | 18.09.2012 22:26:41 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1012167 Od: 2011-6-10
| skończę jeść kupne i biorę się za karczek _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 19.09.2012 08:22:43 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1012276 Od: 2011-6-9
| a schabik jak wychodzi? jest soczysty czy raczej suchy? bo ja wolę takie soczyste ..filety z kury i schaby nie dla mnie
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
wawik | 19.09.2012 08:42:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1012288 Od: 2012-7-4
| i schabiki reszta specyjałów wychodzi soczyste, aby tylko nie przesolić z temperaturą przy gotowaniu - to ma tylko delikatnie pyrkać. _________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
Emka | 19.09.2012 18:44:05 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1012704 Od: 2011-6-10
| Lucynka jak najsuchszy schabik do pieczenia owiniesz w plaster słoniny nie ma prawa być suchy, a najlepiej piec w papierze i pod koniec odwinąć na trochę. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
wawik | 19.09.2012 19:18:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1012733 Od: 2012-7-4
| O pieczonym też będzie.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Najpierw muszę uporać się z jednym, a nawet dwoma. Ciekwostką jest po pierwszym grzaniu rozmiar piersi z rozmiaru A powiększył się do rozmiaru D
_________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
Lucy2na | 19.09.2012 20:12:06 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #1012787 Od: 2011-6-9
| _________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
ewka63 | 19.09.2012 20:43:48 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #1012813 Od: 2011-6-10
| wawik pisze: O pieczonym też będzie.
Ciekwostką jest po pierwszym grzaniu rozmiar piersi z rozmiaru A powiększył się do rozmiaru D
Ludzkie mięso ponoć powiększa objętość po obróbce termicznej |
| |
wawik | 19.09.2012 21:13:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: śląsk
Posty: 267 #1012835 Od: 2012-7-4
| ewka63 pisze: Ludzkie mięso ponoć powiększa objętość po obróbce termicznej
Też o tym słyszałem, ale w tym przypadku chodzi o ptactwo i to po kilogramie każdej sztuki. _________________ moja kolekcja deserowych odmian winorośli
|
| |
Emka | 19.09.2012 22:00:42 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #1012885 Od: 2011-6-10
| O mamo Może to ptactwo pędzone było jakimiś hormonami ? Co by to nie było to dość dziwne bo zazwyczaj się kuli. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 23.11.2024 15:57:41 |
|
|