POTRAWY Z RYB
Paprykarz
Obiecany przepis
2 średnie cebule drobno pokroić i podsmażyć na oleju
do tego dodać 1 marchew startą bardzo drobno
do tego wsypać 1woreczek ryżu i 1szk.wody.
gotować do miękkości ryżu [ w razie potrzeby podlać jeszcze wodą gdyby ryż nie był miękki]
do tego dodać 1 wędzoną makrelę pokrojoną
do tego dodać 30 dkg białej ryby[może być dorsz,morszczuk]
posolić[ostrożnie makrela wędzona jest słona]
dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
popieprzyć
Smakuje lepiej jak oryginał

_________________
RYBKA PO GRECKU

ok 1/2 kg białej kapusty-kroimy na dosyc cienki paski dł ok 2-3cm i wrzucamy do wrzątku-gotujemy bez przykrycia co jakis czas mieszając ok 5min(woda lekko przykrywa kapustę).Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości-ok 40min
odcedzamy na sitku
1/2kg cebuli kroimy na podobnej wielkości paski i smażymy na tłuszczu do złotego koloru-solimy,wrzucamy odcedzoną kapustę-smazymy razem aż do zeszklenia na ładny złoty kolor,solimy do smaku,dodajemy paprykę chili,łyżeczkę koncentratu pomidorowego-przesmażamy.
Rybę płuczemy,wycieramy ręcznikiem papierowym ,solimy i opruszamy pieprzem cytrynowym,obtaczamy w mące,
smażymy kawałki lub filety np dorsza,mintaja innej ryby na rozgrzanym oleju na rumiano
do miski nakładamy porcję warzyw,potem warstwę ryby ,warzyw,ryby,warzyw-odstawiamy na noc w chłodne miejsce
mozna podawać na zimno i ciepło
zamiast ryby możemy przełożyć warzywami ugotowane krążki kalmarów-pycha

SMACZNEGO

RYBA Z BROKUŁAMI PO BESZAMELEM

filety posolone,popieprzone ,obtoczone w mące -obsmażyłam na złoto i ułozyłam w naczyniu żaroodpornym
brokuł ugotowany al'dente wysypałam na rybkę,zalałam sosem beszamel(z dodatkiem serka topionego i kostki do gotowania makaronu Kucharka)-krótko zapiekłam i już na talerzu z ziemniaczkami posypałam koperkiem-mniam


  PRZEJDŹ NA FORUM