| |
Emka | 25.09.2011 22:56:48 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #774447 Od: 2011-6-10
| Oto moje pierwsze podejście do własnoręcznie robionego chleba. Robi się go w około 10 minut, czeka na wyrośnięcie 5- 8h, piecze 1,20h
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 08.02.2025 22:41:26 |
|
|
| |
Lucy2na | 26.09.2011 06:43:50 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #774512 Od: 2011-6-9
| ale bajera ...daj przepis ...
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
ewka63 | 26.09.2011 08:23:00 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #774528 Od: 2011-6-10
| Emuś, ciasta z aniołków Ci za dużo zostało ?
A przepisik to gdzie? Czy to jest wątek chwlipięcki czy przepisowy, że zapytam ? |
| |
Lucy2na | 26.09.2011 09:12:56 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #774550 Od: 2011-6-9
| Jedno drugiemu nie przeszkadz ...a i pytanko pieczony w piekarniku czy w specjalnej maszynce?
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Dorka | 26.09.2011 09:42:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SKALIKOWO
Posty: 4399 #774563 Od: 2011-6-10
| Fiu, fiuuuuuuuuuuu! Koleżanka ostatnio przyniosła chlebek własnego wypieku, był smaczny, ale gnieciuszkowaty, taki gliniasty, Twój przyciąga wzrok i mam ochotę odkroić sobie kromkę. _________________ Dorka S. http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE
Serduszko z Warmii
http://skalikowo.blogspot.com |
| |
Emka | 26.09.2011 10:09:27 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #774586 Od: 2011-6-10
| Chętnie bym wam powysyłała, tylko to spożywka więc mogło by się cos po drodze zalęgnąć w paczce
Ja dostałam zakwas już gotowy ale znalazłam przepis z którego można uzyskać swój zakwas. Wczoraj juz się poddałam bo padłam na pysk ale już nadrabiam.
cytat: " Jak zrobić zakwas chlebowy
Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.
Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej. I tu uwaga: najlepiej do robienia zakwasu nadają się mąki typowo chlebowe, czyli o wyższych typach. Generalnie: im wyższy typ, tym lepiej i tym mąka ciemniejsza. A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni – nie jest to mój wymysł, w tej temperaturze najlepiej rozwijają się nasi najlepsi przyjaciele: bakterie i grzybki). Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować. Nasza mieszanka może wyglądać tak dość nieładnie z bąbelkami. Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb.
Teraz mój przepis - skład
Wyhodowany lub pozyskany zakwas 1/2 mąki żytniej razowej 3/4 mąki szymanowskiej przennej szklanka pestek słonecznika szklanka otrębów przennych szklanka siemienia lnianego szklanka płatków owsianych 5 płaskich łyżeczek od herbaty soli
na sucho wymieszać ręką, potem dodać 1 i 1/2 litra ciepłej wody i zakwas wymieszczć ręką i odstawić na 5 do 8 godzin . Wyłożyć brytwankę papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 20 min. Chleb jest ciężki mokry i syty i smakuje rewelacyjnie
Należy pamiętać żeby odłożyć z całości zakwasu tyle co 300 ml szklanka i trzymać w lodówce nie dłużej niż 14 dni _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 26.09.2011 15:39:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #774762 Od: 2011-6-10
| Ślinka mi cieknie Zaraz sobie spisuję, bo uwielbiam takie ciężkie chleby. Niestety z zakwasem jest taka niedogodnośc, że chleb baaardzo dlugo rośnie, trezba mu dać czas, bo jest kapryśny. Mam maszynę do chleba, więc sobie ułatwiam życie _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
ewka63 | 26.09.2011 17:11:08 |
Grupa: Moderator
Posty: 7097 #774808 Od: 2011-6-10
| Ja też, tak jak Gatita Już sobie parę razy obiecywałam, że zrobię taki długo rosnący, ale lenistwo bierze górę |
| |
Emka | 26.09.2011 17:34:34 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #774823 Od: 2011-6-10
| Mi to nie przeszkadzało że długo. Wieczorem rozrobiłam i zostawiłam do rana i dopiero rano wlałam do brytwany i do piekarnika. Zdziwiło mnie że nie musiał ponownie urosnąć _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 27.09.2011 12:19:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #775282 Od: 2011-6-10
| Druknęłam przepis, trza nastawić zakwas _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Emka | 27.09.2011 19:02:10 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #775524 Od: 2011-6-10
| Agatko daj znać jak ci wyjdzie zakwas, ile z nim zachodu w rzeczywistości
Mam chęć na chleb miodowy albo ze śliwką. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 08.02.2025 22:41:26 |
|
|
| |
gawronka | 27.09.2011 19:09:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2679 #775531 Od: 2011-6-10
| Bożesz, jakie Wy pracowite jesteście Dobrze,że mój M tego nie czyta bo jeszcze by się ze mną rozwiódł _________________ http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471 |
| |
Lucy2na | 27.09.2011 19:34:24 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #775546 Od: 2011-6-9
| Marta no właśnie ...w tyłku by im się poprzewracało i też by tak chcieli
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
gatita | 28.09.2011 09:25:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #775870 Od: 2011-6-10
| gawronka pisze: Bożesz, jakie Wy pracowite jesteście Dobrze,że mój M tego nie czyta bo jeszcze by się ze mną rozwiódł
Oj tam, oj tam !!!! Pewnie masz inne zalety _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Lucy2na | 28.09.2011 19:56:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #776281 Od: 2011-6-9
| Tak ja to np. jestem wysoką smukłą blondynką ....heheh _________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
gatita | 29.09.2011 10:23:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #776668 Od: 2011-6-10
| Lucy, więcek wiary, jak mawiał wikary _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
gatita | 29.09.2011 10:28:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #776674 Od: 2011-6-10
| Emka pisze: Agatko daj znać jak ci wyjdzie zakwas, ile z nim zachodu w rzeczywistości
Mam chęć na chleb miodowy albo ze śliwką.
Zakwas bywa kapryśny Ale prawda jest taka: im bardziej się starasz tym gorzej Ci wychodzi , więc ja się tam z nim nie pieszczę _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Emka | 29.09.2011 13:40:19 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #776823 Od: 2011-6-10
| Jak się jest pięknym wewnętrznie to i wygląd zewnętrzny nie gra roli
Gat jak się będzieszpieścić to sie nie zepsuje a w końcu o to chodzi _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Emka | 11.10.2011 12:30:54 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #783157 Od: 2011-6-10
| Tu link gdzie specjaliści omawiają które pieczywo jest najzdrowsze ( wychodzi na to że należy wrócić do podstaw)
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 08.02.2025 22:41:26 |
|
|