NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » CHLEB NA ZAKWASIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Chleb na zakwasie

  
Emka
25.09.2011 22:56:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #774447
Od: 2011-6-10
Oto moje pierwsze podejście do własnoręcznie robionego chleba. Robi się go w około 10 minut, czeka na wyrośnięcie 5- 8h, piecze 1,20h



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:14:55
poziom 5

oczka
  
Lucy2na
26.09.2011 06:43:50
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #774512
Od: 2011-6-9
ale bajera ...daj przepis ...

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
ewka63
26.09.2011 08:23:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #774528
Od: 2011-6-10
Emuś, ciasta z aniołków Ci za dużo zostało ? pan zielonypan zielonypan zielony

A przepisik to gdzie? Czy to jest wątek chwlipięcki czy przepisowy, że zapytam ? pan zielonypan zielonypan zielony
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
Lucy2na
26.09.2011 09:12:56
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #774550
Od: 2011-6-9
Jedno drugiemu nie przeszkadz ...a i pytanko pieczony w piekarniku czy w specjalnej maszynce?

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Dorka
26.09.2011 09:42:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SKALIKOWO

Posty: 4329 #774563
Od: 2011-6-10
Fiu, fiuuuuuuuuuuu!
Koleżanka ostatnio przyniosła chlebek własnego wypieku, był smaczny, ale gnieciuszkowaty, taki gliniasty, Twój przyciąga wzrok i mam ochotę odkroić sobie kromkę.
_________________
Dorka S.
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE



Serduszko z Warmii

http://skalikowo.blogspot.com
  
Emka
26.09.2011 10:09:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #774586
Od: 2011-6-10
Chętnie bym wam powysyłała, tylko to spożywka więc mogło by się cos po drodze zalęgnąć w paczce lol

Ja dostałam zakwas już gotowy ale znalazłam przepis z którego można uzyskać swój zakwas. Wczoraj juz się poddałam bo padłam na pysk ale już nadrabiam.

cytat:
" Jak zrobić zakwas chlebowy

Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.

Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej. I tu uwaga: najlepiej do robienia zakwasu nadają się mąki typowo chlebowe, czyli o wyższych typach. Generalnie: im wyższy typ, tym lepiej i tym mąka ciemniejsza.
A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni – nie jest to mój wymysł, w tej temperaturze najlepiej rozwijają się nasi najlepsi przyjaciele: bakterie i grzybki). Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować. Nasza mieszanka może wyglądać tak dość nieładnie z bąbelkami.
Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb.

Teraz mój przepis - skład

Wyhodowany lub pozyskany zakwas
1/2 mąki żytniej razowej
3/4 mąki szymanowskiej przennej
szklanka pestek słonecznika
szklanka otrębów przennych
szklanka siemienia lnianego
szklanka płatków owsianych
5 płaskich łyżeczek od herbaty soli

na sucho wymieszać ręką, potem dodać 1 i 1/2 litra ciepłej wody i zakwas
wymieszczć ręką i odstawić na 5 do 8 godzin .
Wyłożyć brytwankę papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 20 min.
Chleb jest ciężki mokry i syty i smakuje rewelacyjnie
pan zielony
Należy pamiętać żeby odłożyć z całości zakwasu tyle co 300 ml szklanka i trzymać w lodówce nie dłużej niż 14 dni
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
26.09.2011 15:39:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #774762
Od: 2011-6-10
Ślinka mi cieknie pan zielony
Zaraz sobie spisuję, bo uwielbiam takie ciężkie chleby. Niestety z zakwasem jest taka niedogodnośc, że chleb baaardzo dlugo rośnie, trezba mu dać czas, bo jest kapryśny.zakręcony
Mam maszynę do chleba, więc sobie ułatwiam życie pan zielony
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
ewka63
26.09.2011 17:11:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #774808
Od: 2011-6-10
Ja też, tak jak Gatita wesoły
Już sobie parę razy obiecywałam, że zrobię taki długo rosnący, ale lenistwo bierze górę wesoły
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
Emka
26.09.2011 17:34:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #774823
Od: 2011-6-10
Mi to nie przeszkadzało że długo. Wieczorem rozrobiłam i zostawiłam do rana i dopiero rano wlałam do brytwany i do piekarnika. Zdziwiło mnie że nie musiał ponownie urosnąć bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
27.09.2011 12:19:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #775282
Od: 2011-6-10
Druknęłam przepis, trza nastawić zakwas pan zielony
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Emka
27.09.2011 19:02:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #775524
Od: 2011-6-10
Agatko daj znać jak ci wyjdzie zakwas, ile z nim zachodu w rzeczywistości pytajnik pan zielony

Mam chęć na chleb miodowy albo ze śliwką.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:14:55
poziom 5

oczka
  
gawronka
27.09.2011 19:09:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #775531
Od: 2011-6-10
Bożesz, jakie Wy pracowite jesteściezdziwiony Dobrze,że mój M tego nie czyta bo jeszcze by się ze mną rozwiódł pan zielony
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
Lucy2na
27.09.2011 19:34:24
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #775546
Od: 2011-6-9
Marta no właśnie ...w tyłku by im się poprzewracało i też by tak chcieli
pan zielonypan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
gatita
28.09.2011 09:25:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #775870
Od: 2011-6-10
    gawronka pisze:

    Bożesz, jakie Wy pracowite jesteściezdziwiony Dobrze,że mój M tego nie czyta bo jeszcze by się ze mną rozwiódł pan zielony

Oj tam, oj tam !!!! Pewnie masz inne zalety pan zielonyaniołek
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Lucy2na
28.09.2011 19:56:39
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #776281
Od: 2011-6-9
Tak ja to np. jestem wysoką smukłą blondynką ....heheh
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
gatita
29.09.2011 10:23:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #776668
Od: 2011-6-10
Lucy, więcek wiary, jak mawiał wikary jęzor
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
gatita
29.09.2011 10:28:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #776674
Od: 2011-6-10
    Emka pisze:

    Agatko daj znać jak ci wyjdzie zakwas, ile z nim zachodu w rzeczywistości pytajnik pan zielony

    Mam chęć na chleb miodowy albo ze śliwką.

Zakwas bywa kapryśny zakręcony Ale prawda jest taka: im bardziej się starasz tym gorzej Ci wychodzi pan zielony, więc ja się tam z nim nie pieszczę oczko
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Emka
29.09.2011 13:40:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #776823
Od: 2011-6-10
Jak się jest pięknym wewnętrznie to i wygląd zewnętrzny nie gra roli bardzo szczęśliwy

Gat jak się będzieszpieścić to sie nie zepsuje a w końcu o to chodzi pan zielony
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Emka
11.10.2011 12:30:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #783157
Od: 2011-6-10
Tu link gdzie specjaliści omawiają które pieczywo jest najzdrowsze ( wychodzi na to że należy wrócić do podstaw)


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:14:55
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » CHLEB NA ZAKWASIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta