| |
Emka | 30.10.2011 12:27:42 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #793316 Od: 2011-6-10
| Nie istnieje dla mnie obiad 2 składnikowy jeśli chodzi o II danie. Uwielbiam tradycyjne buraczki ( robione na różne sposoby) jak i marchewkę, co do której jakoś nie wiele da się zmienić. I tu postanowiłam coś wykombinować.
Zamiast groszku próbowałam dodać kukurydzę, efekt wizualny bardzo ciekawy smakowo kukurydza równie słodkawa bardzo fajnie komponuje się ale nie zmienia za bardzo smaku jarzynki.
Innym razem zamiast groszku do marchwi dodałam pokrojoną w kostkę pietruchę. Wizualnie ciekawie, pomarańczowo biała kostka, smakowo słodkawa ale pietruszka dodaje specyficzny lekko ostrawy posmak , który nie każdemu pasuje. Na pewno jest zdrowa.
Wczoraj narodził się nowy pomysł na marchewkę z jabłkiem i imbirem
Starłam 4 marchewki i 1 pietruszkę (można bez). Lekko zalałam wodą , dodałam trochę masła i poddusiłam. Starłam 2 małe kwaskowe jabłka i poddusiłam osobno. Połączyłam podduszone produkty, lekko posoliłam, troszeczkę posłodziłam , dodałam sypanego imbiru i parę kropel cytryny. Wizualnie same zobaczcie ( nie robi furory) ale przy buraczkach zdecydowanie bardziej się wybiła smakowo. Słodko kwaskowa, lekko owocowa z nutą imbiru, z powodzeniem można podawać z rybami jak i mięskiem duszonym.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 29.01.2025 06:56:34 |
|
|
| |
Janneke | 30.10.2011 13:00:34 |
Grupa: Moderator
Posty: 2365 #793328 Od: 2011-6-9
| Emka, przestań, jestem przed obiadem, klawiaturę obśliniłam _________________
|
| |
Emka | 30.10.2011 13:37:13 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #793335 Od: 2011-6-10
| Aha zapomniałam dopisać że zaprawiłam odrobiną zasmażki takiej bladej. Asia No to ciach i masz jarzynkę do obiadu _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 30.10.2011 20:25:49 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #793582 Od: 2011-6-9
| Fajny pomysł a co domownicy na to?
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 30.10.2011 21:36:19 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #793617 Od: 2011-6-10
| Smakowało _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Dorka | 31.10.2011 08:47:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: SKALIKOWO
Posty: 4399 #793765 Od: 2011-6-10
| Jestem bez śniadania... za chwilkę umrę z głodu patrząc na zdjęcie... _________________ Dorka S. http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE
Serduszko z Warmii
http://skalikowo.blogspot.com |
| |
Lucy2na | 01.11.2011 08:34:06 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #794232 Od: 2011-6-9
| Ja często robię takie dodatki z mrożonek ...np szpinak odrobona wody sól do smaku i czosnek ze 2 ząbki ( przepuszczony przez praskę) wszystko chwilkę zagotowujemy i zaprawiamy zasmażką . Ma wygląd zielonego gluta , moja córeczka młodsza mówi nawet , że gorzej bo kupy ....ale smakuje superowo ...najczęściej jemy szpinak do kotletów mielonych
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 01.11.2011 10:29:37 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #794274 Od: 2011-6-10
| O! szpinak uwielbiam Nie próbowałam z czosnkiem jeszcze, chyba muszę zrobić. Na szpinak mam dwa sposoby: I. sam podgotowany z małą ilością wody i zaprawiony zasmażką. Przyprawiony tylko solą.
II. tak jak pierwszy tylko mniej wody, bez zasmażki i zaprawiony gęstą , kwaśną śmietaną.
U mnie mówimy na szpinak krowie łajno _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 01.11.2011 19:53:42 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #794593 Od: 2011-6-9
| no cóz tak to wygląda A np. z czerwonej kapusty szybki sposób na ciepłą jarzynkę jest taki czerwona kapusta w słoiku .W garnku podsmażamy boczek wędzony pokrojony w kostkę , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i też chwilkę podsmażamy , kapustę wyjmujemy ze słoja i odciskamy , następnie do garnka z boczkiem wrzucamy .Doprawić pieprzem i solą do smaku . nic wykwintnego ale naprawdę smaczna
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Lucy2na | 01.11.2011 19:54:28 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #794594 Od: 2011-6-9
| O mamo ...przeczytałam powyższy tekst ....ja to jak coś napiszę to masakra
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 01.11.2011 21:58:28 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #794710 Od: 2011-6-10
| Lucy a ta kapusta to konserwowa czy w occie Całkiem prosta muszę spróbować Dobry tekst, ja kumam.
A przypomniało mi się z kapusty kiszonej.
Na patelnię trochę oliwy i wrzucamy cebulka w kostkę, do tego pociętą kapustę kiszoną średnio kwaśną. Następnie starta marchewka albo dwie, sól, pieprz. Podsmażamy (jak zmieni kolor na złotawy można poddusić) taka lekko dęba jest już dobra. Bardzo ją lubię. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 29.01.2025 06:56:34 |
|
|
| |
gatita | 02.11.2011 13:34:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #794978 Od: 2011-6-10
| Obejrzałam zdjęcie i obśliniłam klawiaturę !!!!!!!!!!! Dziewczyny ale pyszności, mniam !!! Ale dobrze, że odświeżacie stare przepisy, tym bardziej, że zima idzie i świeże warzywa będą paskudne. A ja tak jak Emka muszę mieć jarzynkę do obiadu ! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
gatita | 02.11.2011 13:36:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #794980 Od: 2011-6-10
| Kochana, koniecznie dodaj czosnek, on baaaardzo się lubi ze szpinakiem ! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Emka | 02.11.2011 15:38:39 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #795071 Od: 2011-6-10
| No to wiem co jutro do obiadu będzie Bardzo lubię czosnek, tylko nie przepadam za wyziewami cudzymi zwłaszcza w windzie lub środkach transportu Ale co tam, zimą wszyscy powinni wcinać czosnek.
Będac już przy czosnku to mogę dodać przepisik na pychotę. Jeśli lubicie brukselkę to na pewno to również powinno smakować.
Sałata rzymska + oliwa z oliwek + czosnek + parmezan( lub inny żółty ser)
Osuszone liście sałaty rzymskiej wkładamy na rozgrzaną oliwę. Sałata szybko się rumieni więc czekamy chwilkę, posypujemy liście pokrojonym w kostkę czosnkiem i przewracamy listki na drugą stronę. Chwilkę smażymy po czym posypujemy serem ( parmezanem) i zdejmujemy na talerz. Palce lizać, własnie na samą myśl się zaśliniłam.
Można podać sałatę nako ciepłą jarzynkę do obiadu ale super smakuje sama mp: na przyjęciu rodzinnym jako przekąska. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Lucy2na | 03.11.2011 15:36:28 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #795786 Od: 2011-6-9
| I co jak szpinak z czosnkiem?
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 03.11.2011 16:07:08 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #795802 Od: 2011-6-10
| Ha zaraz wam powiem tylko zrobię Mało ogarnięta jestem i taki mam zapał do roboty że lepiej nic nie będę mówiła na ten temat. _________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Emka | 03.11.2011 18:20:40 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #795904 Od: 2011-6-10
| mniammmm całe 2 paczki moje, tylko moje. Jedna z czosnkiem druga ze śmietaną .
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
gatita | 04.11.2011 12:42:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2085 #796302 Od: 2011-6-10
| Piękny kolorek Ci wyszedł !! _________________
Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity
|
| |
Lucy2na | 04.11.2011 15:19:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja: Opole
Posty: 11929 #796369 Od: 2011-6-9
| Bo szpinaku nie można przykrywać jak się gotuje ( z resztą jak wszystkich zielonych) przykryte robią się szare i nieapetyczne
_________________
Ziemia za paznokciami.... STORCZYKI LUCY Rok '12 ROK'13
|
| |
Emka | 04.11.2011 15:56:06 |
Grupa: Moderator
Posty: 8003 #796385 Od: 2011-6-10
| O a tego to nie wiedziałam To samo z rosołem , pod przykryciem wychodzi jakis taki jałowy. eM mnie ściga żeby gary zakrywać bo marnuję gaz ( dłużej się gotuje) Teraz już wiem czym mu gębę zatkam
_________________ U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/ Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/ Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/ |
| |
Electra | 29.01.2025 06:56:34 |
|
|