Jarzynka zamiast surówki
Nie istnieje dla mnie obiad 2 składnikowy jeśli chodzi o II danie.
Uwielbiam tradycyjne buraczki ( robione na różne sposoby) jak i marchewkę, co do której jakoś nie wiele da się zmienić. I tu postanowiłam coś wykombinować.

Zamiast groszku próbowałam dodać kukurydzę, efekt wizualny bardzo ciekawy wesoły smakowo kukurydza równie słodkawa bardzo fajnie komponuje się ale nie zmienia za bardzo smaku jarzynki.

Innym razem zamiast groszku do marchwi dodałam pokrojoną w kostkę pietruchę. Wizualnie ciekawie, pomarańczowo biała kostka, smakowo słodkawa ale pietruszka dodaje specyficzny lekko ostrawy posmak , który nie każdemu pasuje. Na pewno jest zdrowa.

Wczoraj narodził się nowy pomysł na marchewkę z jabłkiem i imbirempan zielony

Starłam 4 marchewki i 1 pietruszkę (można bez).
Lekko zalałam wodą , dodałam trochę masła i poddusiłam.
Starłam 2 małe kwaskowe jabłka i poddusiłam osobno.
Połączyłam podduszone produkty, lekko posoliłam, troszeczkę posłodziłam , dodałam sypanego imbiru i parę kropel cytryny.
Wizualnie same zobaczcie ( nie robi furory) ale przy buraczkach zdecydowanie bardziej się wybiła smakowo.
Słodko kwaskowa, lekko owocowa z nutą imbiru, z powodzeniem można podawać z rybami jak i mięskiem duszonym.





  PRZEJDŹ NA FORUM