NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » KISZONY CZERWONY BARSZCZ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Kiszony czerwony barszcz

  
ewka63
14.12.2013 14:04:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1685816
Od: 2011-6-10


Ilość edycji wpisu: 1
Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Wigilię jemy barszcz czerwony kiszony. Przed świętami nigdy nie udało mi się kupić dobrego kiszonego barszczu. Albo był to bliżej nieokreślony wyciąg z buraków zakwaszony octem, albo barszczyk z kartonu. Nie przekonałam się do tych kupnych nigdy. Barszcz kiszę sama. Niezwylke prosty przepis, a barszczyk wychodzi tak pyszny, że można go popijać w stanie surowym. Z tego tez względu kiszę zawsze podwójną porcję wesoły

2 kg czerwonych buraków.
2,5 litra przegotowanej, ciepłej wody
4 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa soli kamiennej, lub zwykłej niejodowanej

Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki, wrzucamy do słoja lub kamionki. Czosnek dodajemy w miarę wsypywania buraczanych plasterków. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. jeśli dodaliśmy do gotowania sól kamienną, musimy odczekać, aż się ustoi i wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno garnka.
Woda musi pokryć w całości buraki. Przykrywamy słój gazą lub pokrywką. Nie zakręcamy na słoiku wieczka.

Po 4-5 dniach zlewamy gotowy zakwas do słoików. Przechowujemy w lodówce.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Nigdy nie dodaję do kiszenia chleba. Przyśpiesza proces kiszenia (podobno), ale może również spowodować spleśnienie barszczu.

Edit

Kiszonego domowego barszczu nie można zagotować. Wlewamy go do wywaru warzywnego, mięsnego czy grzybowego po lekkim ostudzeniu tego wywaru. Zagotowany barszcz robi się brązowo-bury.
  
Electra28.03.2024 16:40:49
poziom 5

oczka
  
Emka
14.12.2013 19:30:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1686164
Od: 2011-6-10
Kurcze słyszałam o tym ale nigdy nie miałam możliwości spróbowania, kiedyś trzeba spróbować. Jak mi się uda ogarnąć to w poniedziałek to spróbuję wesoły

_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
14.12.2013 20:31:20
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1686208
Od: 2011-6-9
fajny przepis dzięki
pan zielonypan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
ewka63
14.12.2013 20:38:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1686222
Od: 2011-6-10
Taki barszcz jest również wspaniały do picia surowy. Jest też zdrowy.
  
Ardon
16.12.2013 00:10:59
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 32 #1687452
Od: 2012-5-22
Nie słyszałem wcześniej o kiszonym barszczu mówicie ze smaczny?
_________________
Obrzędy i tradycje
  
ewka63
16.12.2013 07:41:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1687492
Od: 2011-6-10
    Ardon pisze:

    Nie słyszałem wcześniej o kiszonym barszczu mówicie ze smaczny?


A nie jadłeś nigdy barszczu z krokietem? No chyba, że jadłeś ten podrabiany, czyli wywar z buraków zakwaszony octem.
barszcz kiszony jest bardzo dobry i bardzo zdrowy, zwłaszcza w porze zimowej, gdy nasz organizm walczy o każde ździebko witaminy C. Ma również, tak jak sok z buraków właściwości krwiotwórcze, zalecany jest w przypadku anemii.

Ja osobiście uwielbiam pic taki świeżo ukiszony barszcz, surowy.
  
Electra28.03.2024 16:40:49
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » KISZONY CZERWONY BARSZCZ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny