NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » SZPARAGI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Szparagi

  
Lucy2na
29.05.2013 07:18:20
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1468045
Od: 2011-6-9
Dziewczyny jak robicie szparagi do obiadu?
Które są lepsze waszym zdaniem ?
zawstydzonyzawstydzonyzawstydzony
i najlepsze pytanie jak je obieracie?

kuszą mnie te szparagi , oglądam i odkładam .....mam chętkę popróbować

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Electra28.03.2024 19:00:30
poziom 5

oczka
  
Dorka
29.05.2013 07:52:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SKALIKOWO

Posty: 4399 #1468083
Od: 2011-6-10
Nie kupuję szparagów, czekam na fasolkę szparagową lollollol
_________________
Dorka S.
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE



Serduszko z Warmii

http://skalikowo.blogspot.com
  
gawronka
29.05.2013 07:53:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #1468084
Od: 2011-6-10
oooo, gatka to mistrzyni aniołek na jej blogu widziałam pyszności. może przyjdzie i napisze bo nie wiem czy ja moge skopiować zakręcony
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
Emka
29.05.2013 08:28:11
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1468119
Od: 2011-6-10
Ja kiedyś kupiłam ale szału nie było, ugotowałam w osolonej wodzie i podałam z bułką tartą podsmażoną na oliwie, smakowały podobnie do fasolki, kalafiora i brukselki, takie coś pomiędzy bardzo szczęśliwy ale ci wytłumaczyłam heh bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
29.05.2013 08:55:59
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1468163
Od: 2011-6-9
O to wiecie co ja się cieszę z tego smaku bo uwielbiam te warzywa z bułeczką tartą
pan zielonypan zielonypan zielony

U gatki widziałam ale ona ma takie sałatki i dania extra a mi chodzi o najwyklejsze podanie do obiadu

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
ewka63
29.05.2013 09:00:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1468174
Od: 2011-6-10


Ilość edycji wpisu: 1
Obiera się twardą skórkę, potem wrzuca na wodę jak fasolkę i podaje tak jak pisze Emka. Można też na zimno, owinięte w plasterki szynki.

Lucynko, zaglądnij tu:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Lucy2na
29.05.2013 10:01:36
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1468243
Od: 2011-6-9
Dobra kupiłam 1 kg ..zobaczymy czy choć częśc się nada do jedzenia

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Asia
29.05.2013 13:28:48
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 984 #1468462
Od: 2013-4-10
czekam na wieściwesoły
szparagów nie kupuję bo ...za drogo na tyle ludzi,ale jak już robiłam kiedyś-raz to zapiekane pod beszamelem-dla mnie szału nie ma,wolę fasolkę-oczywiście jak juz cena nie straszyoczko
  
Emka
29.05.2013 14:02:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1468507
Od: 2011-6-10
A wiecie ja miałam na ten małej działce, taki szparag, on wyrastając był identyczny z tymi co się je zjada ale zostawiałam go i rósł. Jak urósł to był fajny krzaczek podobny do asparagusa wesoły Potem wyrwałam bo rósł w takim miejscu że mnie denerwował. Było to wieloletnie, ale po skoszeniu nie odrastał już dopiero na następną wiosnę.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gawronka
29.05.2013 15:40:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Białystok

Posty: 2679 #1468567
Od: 2011-6-10
A u mnie teraz wszędzie rosną dęby. pan zielony przywieźli mi korę, miała być przekompostowana ale nie była i razem z kora rozsypali zołędzie. no i już 3 dęby rosną lol 2 wyrwałam bo nie wiedziałam co to zawstydzony
_________________
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110471
  
ewka63
29.05.2013 15:50:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1468592
Od: 2011-6-10
Oj, Martusiu, jak nie chcesz mieć "Bartka" jednego obok drugiego, to wyrywaj. Dęby maja bardzo głęboki korzeń główny i potem ciężko je powyrywać. Ale przesadzone rosną ładnie wesoły
  
Electra28.03.2024 19:00:30
poziom 5

oczka
  
gatita
03.06.2013 21:56:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1473694
Od: 2011-6-10


Ilość edycji wpisu: 1
Dziewczynki, moim zdaniem, najlepsze są zielone szparagi, nie trzeba ich obierać i szybko się gotują. Ja gotuję zawsze na parze, około 15 minut, po co warzywo ma się moczyć w wodzie i oddawać to co w nim cenne ?



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Tu najprostsze moje potrawy ze szparagów.

Martuś, oczywiście, że możesz wklejać linki wesoły
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
ewka63
03.06.2013 21:58:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 7097 #1473695
Od: 2011-6-10
No właśnie, a jak wyszły szparagi, Lucynko?
  
Lucy2na
04.06.2013 06:55:29
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11929 #1473921
Od: 2011-6-9
całkiem całkiem ...Em był zadowolony ..mała mniej ..zielonego z zasady nie jada
jęzorjęzorjęzor
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Bezik
14.07.2013 11:25:56
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #1536801
Od: 2013-7-14
Ja uwielbiam takie zwykłe ugotowane szparagi z bułką tartą albo sosem beszamelowym. Mogłabym jeść nawet same szparagi - w sensie, że bez reszty obiadu wesoły
  
Emka
06.11.2013 08:31:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8003 #1648933
Od: 2011-6-10
Znalazłam przepis na sałatkę na blogu :

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z FETĄ I LIMONKĄ

(składniki na 2 porcje)

-pęczek zielonych szparagów,
-60 g twardego sera feta,
-pęczek drobnego szczypiorku,
-1 limonka,
-3 łyżki oliwy,
-estragon, cząber, cukier, sól, pieprz.


Szparagi włożyć do wrzątku z dodatkiem soli i cukru (najlepiej gotować je "główkami" do góry , gdyż te miękną najszybciej, grube szparagi gotować ok. 8 min, cieńsze krócej - warzywa powinny być jędrne).
Osączyć,ostudzić. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić. Fetę pokroić w kostkę.
Limonkę sparzyć wrzątkiem,połowę pokroić na ósemki, z połowy drugiej otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozpuścić w nim szczyptę soli i cukru, dodać pieprz, po 1/3 łyżeczki estragonu i cząbru. Dolać 3 łyżki oliwy i wymieszać, aż powstanie aksamitny sos.
Ułożyć szparagi, szczypior i fetę. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować cząstkami limonki i podawać.Smacznego wesoły


Ciekawe zestawienie dlatego wrzucam.
Czym można zastąpić szparagi, na czas kiedy nie ma ich w sklepachpytajnik
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
kasia
20.06.2017 11:22:40
Grupa: Użytkownik

Posty: 6 #2436655
Od: 2017-6-20
Witam. Szparagi uwielbiam i robię je na różne sposoby. Ostatnio przygotowałam zupę krem, pycha. Oto przepis: Składniki:
500 g białych szparagów
kawałek pora
łyżka masła
1 l rosołu
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
chili

Sposób przygotowania:
W garnku stopić masło, a następnie wrzucić obrany i pokrojony por. Chwilę przesmażyć i dodać obrane i pokrojone szparagi ( główki szparagów poodcinać i odłożyć). Warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Wrzucić odcięte główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Podawać z główkami szparagów. Smacznego.
  
Karola
21.09.2020 09:00:48
Grupa: Użytkownik

Posty: 11 #5990678
Od: 2017-11-7
Uwielbiam szparagi w klasycznym wydaniu - ugotowane i podsmażone z masełkiem i bułeczką tartą wesoły
  
Electra28.03.2024 19:00:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » SZPARAGI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny