SZARŁAT |
znalazłam w necie na stronie http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,5838236,Szarlat__Amaranthus____zloto_Inkow.html "Jak to jeść? Nasiona szarłatu mielone są na kasze i mąkę, która dodana do zwykłej mąki pszennej znacznie podnosi wartość odżywczą gotowych wypieków, nie zmieniając wszakże ich smaku. Podgrzane nasiona pękają podobnie jak ziarnka kukurydzy, można z nich więc robić popcorn, występujący w handlu pod nazwą "popping". Posypuje się nim potrawy lub jada go z mlekiem jak płatki kukurydziane. Nasiona można samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Szarłat jest również wartościowym warzywem liściowym. Z młodych roślin można przyrządzać surówki lub gotować je jak szpinak. Można je także mrozić. Kwiatostany dostarczają barwnika spożywczego, który nadaje potrawom wspaniałą amarantową barwę." Właśnie odkryłam że koło domu pełno tego zielonego rośnie tylko niestety to Szarłat szorstki, niejadalny. |