Wzajemne oddziaływanie roślin kto kogo kocha, kto się z kim nie lubi. |
WARZYWA I ZIOŁA Pietruszka poprawia smak rosnących w sąsiedztwie ziemniaków i pomidorów Bazylia wzmacnia smak rosnących obok pomidorów. Cząber ogrodowy uniemożliwia rozprzestrzenianiu się mszyc i wspomaga sąsiadującą z nim fasolę. Wpływa też korzystnie na smak sałaty i kopru włoskiego. Czosnek zapobiega szarej pleśni, wydziela substancje, które odstraszają wiele szkodników i hamują rozwój chorób grzybowych. Posadzony obok róż, truskawek, pod drzewami zwalcza mączniaka prawdziwego. Rzeżucha poprawia smak rosnącej w pobliżu rzodkiewki. Szałwia odstrasza bielinka kapustnika. Naparstnica wspomaga rosnące obok niej rośliny. Lawenda i tymianek odstraszają mrówki, które nie lubią ich zapachu. Koper, szałwia i tymianek odstraszają bielinka kapustnika. Koper ogrodowy wzmacnia smak cebuli, buraków ćwikłowych i grochu. Koper i kminek stymulują wzrost roślin kapustnych. Tymianek i cząber nadają się na obwódki rabat. Tymianek przyspiesza dojrzewanie pomidorów. Hyzop, szałwia i tymianek dobrze rosną w ogródku skalnym. Obecności tych ziół nie lubią ślimaki. Mięta pieprzowa i cząber odstraszają mszyce. Nasturcje i nagietki zwabiają mszyce, przez co stanowią ochronę dla warzyw. Melisa posadzona na obrzeżu rabatek utworzy mały żywopłot - w drugim roku rozkrzewi się i będziemy mieć cytrynowo pachnący szpaler. |