Wzajemne oddziaływanie roślin
kto kogo kocha, kto się z kim nie lubi.
WARZYWA I ZIOŁA


Pietruszka poprawia smak rosnących w sąsiedztwie ziemniaków i pomidorów

Bazylia wzmacnia smak rosnących obok pomidorów.

Cząber ogrodowy uniemożliwia rozprzestrzenianiu się mszyc i wspomaga sąsiadującą z nim fasolę. Wpływa też korzystnie na smak sałaty i kopru włoskiego.

Czosnek zapobiega szarej pleśni, wydziela substancje, które odstraszają wiele szkodników i hamują rozwój chorób grzybowych. Posadzony obok róż, truskawek, pod drzewami zwalcza mączniaka prawdziwego.

Rzeżucha poprawia smak rosnącej w pobliżu rzodkiewki.

Szałwia odstrasza bielinka kapustnika.

Naparstnica wspomaga rosnące obok niej rośliny.

Lawenda i tymianek odstraszają mrówki, które nie lubią ich zapachu.

Koper, szałwia i tymianek odstraszają bielinka kapustnika.

Koper ogrodowy wzmacnia smak cebuli, buraków ćwikłowych i grochu.

Koper i kminek stymulują wzrost roślin kapustnych.

Tymianek i cząber nadają się na obwódki rabat.

Tymianek przyspiesza dojrzewanie pomidorów.

Hyzop, szałwia i tymianek dobrze rosną w ogródku skalnym. Obecności tych ziół nie lubią ślimaki.

Mięta pieprzowa i cząber odstraszają mszyce.

Nasturcje i nagietki zwabiają mszyce, przez co stanowią ochronę dla warzyw.

Melisa posadzona na obrzeżu rabatek utworzy mały żywopłot - w drugim roku rozkrzewi się i będziemy mieć cytrynowo pachnący szpaler.



  PRZEJDŹ NA FORUM