Ciasta i desery |
TULIPAN CIASTO 9 białek 1i1/2 szkl cukru 1 szkl oleju 1i1/2 szkl mąki 1 cukier wan 2 łyżeczki proszku Białka ubić robotem.Dodać cukry i ubic robotem.Gdy piana będzie ubita dodać mąkę z proszkiem,olej i wymieszać to łyżką. Podzielić ciasto na 4 części,ja wylewam na 4 głębokie talerze i dodać do 1cz-4 żółtka i 2 łyżki mąki do 2cz-1 łyżka kakao do 3cz-1 kisiel wiśniowy do 4cz-3 łyżki suchego maku i mieszamy łyżką na każdym talerzu. Ciasto kłaść po 3 łyżki na środek blachy na zmianę w to samo miejsce (coś jak na zebre).Piec w 180 st 40min.Gdy ciasto będzie zimne przekroić na 2 cz. MASA ŚMIETANKOWA 1/2 L śmietany 30 proc 2 opakowania śnieżki 3 kolorowe galaretki 1 galaretkę rozpuścić w szkl wody,i zostawić niech ostygnie (ona będzie podstawą masy śmietankowej) a 2 galaretki rozrobić w 300ml wody każda,wylać na talerze,lub miski.Gdy stwardnieje pokroić w kostkę. Smietanę ubić ze śnieżką.Dodać płynną galaretkę,wymieszać robotem.Odlać parę łyżek tej masy żeby było tylko na polanie ciasta(tak jakby polewą tylko do posmarowania) Do masy dodać kostki galaretki i wymieszać delikatnie łyżką,żeby się kostki nie rozwaliły.gdy widzę ,że masa jest za rzadka wkładam na troszkę do lodówki. Na ciasto wylać masę,przykryć ciastemi polać odłożoną masą. |