Ciasta i desery
TULIPAN
CIASTO
9 białek
1i1/2 szkl cukru
1 szkl oleju
1i1/2 szkl mąki
1 cukier wan
2 łyżeczki proszku

Białka ubić robotem.Dodać cukry i ubic robotem.Gdy piana będzie ubita dodać mąkę z proszkiem,olej i wymieszać to łyżką.
Podzielić ciasto na 4 części,ja wylewam na 4 głębokie talerze i dodać
do 1cz-4 żółtka i 2 łyżki mąki
do 2cz-1 łyżka kakao
do 3cz-1 kisiel wiśniowy
do 4cz-3 łyżki suchego maku
i mieszamy łyżką na każdym talerzu.
Ciasto kłaść po 3 łyżki na środek blachy na zmianę w to samo miejsce (coś jak na zebre).Piec w 180 st 40min.Gdy ciasto będzie zimne przekroić na 2 cz.

MASA ŚMIETANKOWA
1/2 L śmietany 30 proc
2 opakowania śnieżki
3 kolorowe galaretki
1 galaretkę rozpuścić w szkl wody,i zostawić niech ostygnie (ona będzie podstawą masy śmietankowej)
a 2 galaretki rozrobić w 300ml wody każda,wylać na talerze,lub miski.Gdy stwardnieje pokroić w kostkę.

Smietanę ubić ze śnieżką.Dodać płynną galaretkę,wymieszać robotem.Odlać parę łyżek tej masy żeby było tylko na polanie ciasta(tak jakby polewą tylko do posmarowania)
Do masy dodać kostki galaretki i wymieszać delikatnie łyżką,żeby się kostki nie rozwaliły.gdy widzę ,że masa jest za rzadka wkładam na troszkę do lodówki.
Na ciasto wylać masę,przykryć ciastemi polać odłożoną masą.


  PRZEJDŹ NA FORUM