Asia z Gdyni:)) |
Dla chętnych moje ciacho naj,naj,naj CIASTO ORZECHOWE SKŁADNIKI CIASTO: - lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki - kostka margaryny - 4 żółtka - łyżeczka proszku do pieczenia - ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy DODATKOWO: -dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest... -min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych -szklanka cukru do piany -krem karpatkowy : -2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka - 3/4 kostki margaryny - ok 3/4 szklanki cukru WYKONANIE: Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem. 1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów Piec jak kruche ciasto ok 20min 2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać. Ciasto przestudzić. Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół. Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani)wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem. BEZCENNE UWAGI -zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta -na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu -ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st. -do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta -do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta. POWODZENIA) |