Asia z Gdyni:))
Dla chętnych moje ciacho naj,naj,najwesoły
CIASTO ORZECHOWE


SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy

DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru


WYKONANIE:

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.

1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min
2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz

Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowanioczko)wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.

BEZCENNE UWAGIoczko
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.

POWODZENIAwesoły)







  PRZEJDŹ NA FORUM