U Emki
W smaku wyszedł rewelacyjny, nawet nie spodziewałam się , bo to tort na szybko, chyba z 15 min samego robienia. Ze zdobieniem nie było łatwo bo nie mam sprzętu, rogiem torebki zdobiłam.

Dla zainteresowanych przepis który jest banalny bardzo szczęśliwy:

podkłady biszkoptowe z Lidla
krem czekoladowy (delecta) z Lidla
2 serki waniliowe
małe masło roślinne
mleko
cukier waniliowy,
bita śmietana w proszku
cukier puder
4 jajka
kakao z wiatrakiem
mocna herbata
łyżka whisky

1.) krem czekoladowy rozrabia się w 2 minuty z mlekiem (instrukcja na opakowaniu), można dodać łyżkę masła by
był sztywniejszy.

2.) drugi krem :
żółtka z masłem roślinnym, cukrem pudrem i c. waniliowym szybko utrzeć mikserem, dołożyć serki
waniliowe, krótko wymieszać i gotowe

3.) esencja do nawilżenia biszkoptu:
2 torebki herbaty zalać pół szklanki wrzątku i łyżką alkoholu.

4.) polewa:
do rondelka 2 łyżki masła, ze 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody zagotować ciągle mieszając, jak ostygnie wbić
1 całe jajko i zmiksować na gładko.

Resztę znacie przekładacie biszkopt, polewacie troszkę esencji (mało żeby się nie rozpadał) i kremy między warstwy.

Bitą śmietanę w proszku można dodać trochę do tych serków wtedy krem będzie gęściejszy i nie będzie spływał, ja tak zrobiłam do tej warstwy na wierzchu eksperymentalniebardzo szczęśliwy

Wyszedł lekki torcik o delikatnym smaku, krem czekoladowy świetnie się zgrał z tym z twarożków i gorzkawą polewą, nie jest bardzo słodki a ja takie lubię bardzo szczęśliwy








  PRZEJDŹ NA FORUM