mniam-moje serce gotuje:) |
weekendowa propozycja![]() sushi - ok 20szt sushi ugotować wg przepisu na op. 3/4szkl ryżu do sushi w lekko osolonej wodzie(najtańszy znalazłam w Kauflandzie). Ugotowany skropić 2-3łyżeczkami octu ryżowego z odrobiną soli i szczyptą cukru. Odstawić wysypany do miski do ostygnięcia. W tym czasie obrać,pokroić wzdłuż na 4 części 3 średnie marchewki.Pokrojone wrzucić do wrzącej ,lekko posolonej i osłodzonej wody(tyle,żeby były lekko zakryte).Pod przykryciem gotować na małym ogniu 5min.Odcedzić,ostudzić i przekroić na pół wzdłuż. Podobnie pokroić wzdłuż świeży ogórek-długość marchewki i ogórka ma być podobna -na szerokość liścia nori(wodorosty do sushi). Dojrzałe ,miękkie avokado obrać ze skórki ,wyjąć pestkę i pokroić na podobnej grubości paski. Łososia wędzonego pokroić w podobnej wielkości grubsze kawałki lub plastry(mogą być również paluszki krabowe).Przygotować pastę wasabi(zielony chrzan) Na macie bambusowej układamy liść nori-błyszczącą stroną na zewnątrz-dolny,węższy brzeg nori i maty bambusowej w jednej linii Cienką warstwą rozsypujemy ryż-u góry zostawiamy ok 1,5cm wolne miejsce Zwilżonymi palcami lekko ugniatamy ryż,uzupełniając wolne miejsca ![]() ok 5-6cm od dolnego brzegu smarujemy ryż wasabi-ostrożnie z ilością -ostry ![]() Na wasabi układamy 2 paski avokado,2 paski ogórka ,2 paski marchewki ![]() ![]() na środku kładziemy łososia ew paluszki krabowe,inną rybę(miałam tylko plastry więc są plastry ![]() ![]() zawijamy-łapiąc brzeg maty zawijamy dosyć ciasno liść z nadzieniem do środka,aż do połączenia brzegu maty z ryżem odklejamy delikatnie brzeg maty i rolując dalej dociskamy kolejny kawałek-lekko ściskamy ![]() i tak zwijamy do końca zwilżając lekko wolny brzeg na końcu-lepiej się sklei ![]() ![]() bardzo ostrym nożem bez ząbków kroimy na dowolnej grubości kawałki(ja kroję trochę cieńsze niż sugerowane linie na nori-łatwiej włożyć do ust na jeden kęs ![]() ![]() podajemy z sosem sojowym i imbirem kandyzowanym-mniam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |