SELER
WARZYWNIK W SKALIKOWIE
lollollol
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-a-zdrowie-oczu.html
"Antocyjany to substancje będące barwnikami i to one nadają roślinom kolor: czerwony, niebieski lub fioletowy. Należą do flawonoidów, słynących ze swojego przeciwutleniającego działania. Zbawienny wpływ tych barwników na nasze oczy wynika z tego, że wzmacniają one strukturę malutkich naczyń włosowatych występujących w gałkach ocznych. Dzięki temu oczy są lepiej ukrwione i odżywione. Ponadto antocyjany wspomagają produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie po zmroku. Stwierdzono, że wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, więc zapobiegają infekcjom spojówek i łagodzą stany zapalne. Ich występowanie jest bardzo szerokie. Znajdują się w owocach i warzywach o ciemnej, fioletowej i czerwonej skórce, a więc bogate w antocyjany są: jagody, porzeczki, truskawki, czerwona kapusta, śliwki, czarny bez, winogrona, żurawina, aronia. Zbawienne znaczenie antocyjanów na wzrok znano już od dawna. Podobno w latach II wojny światowej żołnierze brytyjskiego RAF-u przed lotem jadali dżem z czarnych jagód, aby poprawić ostrość swojego wzroku".

A dla mojego selerka to oznacza, że jest odporny na przebarwienia pan zielony

Jeżeli nie dam rady... to kupię rozsadę, ale musiałam spróbować.


  PRZEJDŹ NA FORUM