


Owsiane się pieką...



Ciasteczka owsiane najprostsze na świecie !!!!
Składniki: 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny lub masła ( ja wrzucam na patelnię i tam rozpuszczam) 2 1/2 kubka* płatków owsianych 1 kubek cukru brązowego ( jeśli nie mamy może być też biały, albo pół na pół) 2 jaja 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 kubka mąki 1 łyżeczka cynamonu (ja daję więcej bo lubimy cynamon) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody
*kubek ma pojemność 225 ml
Płatki smażymy na tłuszczu na malutkim ogniu, aż lekko zbrązowieją. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią. Resztę suchych składników mieszamy, dodajemy jaja i płatki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, nakładamy małe kupki łyżeczką, zostawiając odstępy, bo ciasteczka sporo rosną. Zobaczcie na moich zdjęciach Przechowywać koniecznie w puszkach lub szklanych pojemnikach, bo najlepsze są chrupiące. Smacznego ! |