Ciasta i desery |
Tort orzechowy CIASTO: 25 dkg orzechów włoskich zmielonych 10 jaj 30 dkg cukru pudru 12 dkg mąki pszennej 1 łyzeczka proszku do pieczenia. MASA: 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 25 dkg cukru pudru 30 dkg masła 2 żółtka 3/4 szklanki gorącego mleka (mleko tłuste) CIASTO: całe jaja ubić z cukrem, dodać zmielone orzechy i lekko wymieszać. następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. proszę się nie przejmować, że wszystko opadło, bo pięknie wyrośnie w czasie pieczenia. Gotowe ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 170-180°C, aż ciasto będzie odchodzić od blachy ( ok. 45 min ). MASA: do miski włożyć zmielone orzechy i cukier - zalać wrzącym mlekiem. Poczekać aż przestygnie. Następnie wlać stopione, ale ostudzone masło i ucierać na pulchna masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać tak, aby powstała pulchna masa. Ciasto przekroić na trzy placki. każdą warstwę posmarować masą orzechową. Z wierzchu również rozłożyć krem i posmarować po bokach. Najlepiej użyć długiego szerokiego noża, moczonego w gorącej wodzie. Wtedy masa będzie gładziutko rozprowadzona po torcie. Z wierzchu ubrać całymi orzechami i rodzynkami. Tego ciasta się nie ponczuje, jest wilgotne samo w sobie. Zdjęcie będzie w Święta ![]() |