GRZYBOBRANIE
Jakie , gdzie ..i z czym lubimy je zjadać
Ja uwielbiam zbierać grzyby, tylko potem nienawidzę ich jak mam je czyścić. Jak zbieram dla siebie to od razu odcinam połowę korzonka i mam w nosie, gorzej że 3 inne wiadra są ze wszystkim.

Marynowane: podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, gąski - takie żółte ale są i fioletowo szare, siniaki i sitaki też, innych nie zbieram ze względów bezpieczeństwa.

Duszone: maślaki, kurki, podgrzybki, koźlaki i osaki bo to tylko kolorem kapelusza się różnią,prawdziwki, sitaki, siniaki.

Suszone: prawdziwki i podgrzybki, czasem sitaki.

Zupa: wszystkie które są suche i mają gąbkę pod kapeluszem i opieńki( ale tych nie zbieram tylko jak ktoś mi da, bo boję się żeby z czymś innym nie pomylić).

Więc tak duszone: różny smak zależny od rodzaju grzybów.
Na maśle lub oliwie z oliwek podsmażam krojoną w kostkę cebulkę, lekko zarumieniam, potem wrzucam pokrojone w plastry lub cząstki grzybki. Duszę nie za długo, nigdy nam nic nie było. Jak zrobią się takie kiślowate dolewam śmietanki 30% i podduszam chwilkę. Daję jak akurat mam albo jeden gatunek albo wszystkie mix.

Zupa ta z opieniek:
rosołek ze startą włoszczyzną, w to ziemniaczki w kostkę albo i nie, opieńki w paski i na koniec starte jabłko pan zielony Ta zupa powstała przez przypadek, bo teściowa myślała że jabłka to pietruszka i wrzuciła do gara. Z początku zaczęłam wyławiać to jabłko ale jak spróbowałam to doznałam szoku jaka ta zupa wyszła dobra. Jadło ją 4 dorosłe i 1 dziecko i każdy zachwalał bardzo szczęśliwy Chyba w piątek kipię tych opieniek, przywożą ze skupu to chyba dobre. Sama sobie smaka narobiłambardzo szczęśliwy

Jajecznica z kurkami:
Na masełku podsmażyć cebulkę, dodać kurki i też podsmażyć, nie za długo, dodać jajka sól i pieprz wesoły

Zupa grzybowa
1 wariant: gotowane suszone grzybki razem w rosole, do tego na koniec można zaprawić śmietaną albo mąką ze śmietaną żeby była gęściejsza.
2 wariant: Na rosół wrzucić pokrojone świeże grzyby, doprawić wedle uznania jak wyżej lub nie.
Zupa z kurek jest pyszna, z prawdziwków i podgrzybków już inaczej smakuje ale jest równie pyszna.


  PRZEJDŹ NA FORUM