GRZYBOBRANIE Jakie , gdzie ..i z czym lubimy je zjadać |
Ja uwielbiam zbierać grzyby, tylko potem nienawidzę ich jak mam je czyścić. Jak zbieram dla siebie to od razu odcinam połowę korzonka i mam w nosie, gorzej że 3 inne wiadra są ze wszystkim. Marynowane: podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, gąski - takie żółte ale są i fioletowo szare, siniaki i sitaki też, innych nie zbieram ze względów bezpieczeństwa. Duszone: maślaki, kurki, podgrzybki, koźlaki i osaki bo to tylko kolorem kapelusza się różnią,prawdziwki, sitaki, siniaki. Suszone: prawdziwki i podgrzybki, czasem sitaki. Zupa: wszystkie które są suche i mają gąbkę pod kapeluszem i opieńki( ale tych nie zbieram tylko jak ktoś mi da, bo boję się żeby z czymś innym nie pomylić). Więc tak duszone: różny smak zależny od rodzaju grzybów. Na maśle lub oliwie z oliwek podsmażam krojoną w kostkę cebulkę, lekko zarumieniam, potem wrzucam pokrojone w plastry lub cząstki grzybki. Duszę nie za długo, nigdy nam nic nie było. Jak zrobią się takie kiślowate dolewam śmietanki 30% i podduszam chwilkę. Daję jak akurat mam albo jeden gatunek albo wszystkie mix. Zupa ta z opieniek: rosołek ze startą włoszczyzną, w to ziemniaczki w kostkę albo i nie, opieńki w paski i na koniec starte jabłko Ta zupa powstała przez przypadek, bo teściowa myślała że jabłka to pietruszka i wrzuciła do gara. Z początku zaczęłam wyławiać to jabłko ale jak spróbowałam to doznałam szoku jaka ta zupa wyszła dobra. Jadło ją 4 dorosłe i 1 dziecko i każdy zachwalał Chyba w piątek kipię tych opieniek, przywożą ze skupu to chyba dobre. Sama sobie smaka narobiłam Jajecznica z kurkami: Na masełku podsmażyć cebulkę, dodać kurki i też podsmażyć, nie za długo, dodać jajka sól i pieprz Zupa grzybowa 1 wariant: gotowane suszone grzybki razem w rosole, do tego na koniec można zaprawić śmietaną albo mąką ze śmietaną żeby była gęściejsza. 2 wariant: Na rosół wrzucić pokrojone świeże grzyby, doprawić wedle uznania jak wyżej lub nie. Zupa z kurek jest pyszna, z prawdziwków i podgrzybków już inaczej smakuje ale jest równie pyszna. |