
1 duży kurczak 4 zielone papryki 4 duże cebule ( ja daję pół na pół czerwoną i białą) 1 długa marchewka Pół selera Por ( zielona i biała część) 6 pomidorów miąższystych Biały pieprz Papryka w proszku słodka i ostra 3 ząbki czosnku Listki laurowe - 4 sztuki duże sól mąka 1 litr rosołu instant.
Kurczaka podzielić na 8 części. Każdą część natrzeć solą i białym pieprzem, i wstawić do lodówki. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, cebulę w półtalarki, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na ósemki.Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki i pomidorów nie trzeba obierać ze skóry. Gdy warzywa sa już rodrobnione, wyjąć kurczaka z lodówki i opanierowac w mące. Na wysokiej patelni rozgrzać mocno smalec i smażyć kawałki mięsa na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do osobnego garnka. Na patelni przesmażyć warzywa partiami.Usmażone dodawać do kurczaka. Całośc zalać rosołem, dodać listki laurowe i dusić ok. 40 minut. Na koniec dodać papryke słodką ( ja dałam całe opakowanie), doprawić do smaku według własnych upodobań ostrą papryką. Jeśli potrawka jest zbyt rzadka, roztrzepać makę ze śmietaną 18%, dolać do potrawki i zagotować mieszając ( ja wcześniej wyciągam mięso, żeby się nie rozpadło i żeby było łatwiej mieszać)
Podawać z białym pieczywem, kaszą lub ryżem.
Smaczego |