NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » PRZYGODY KULINARNE GATITY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 9>>>    strony: [1]23456789

Przygody kulinarne Gatity

  
gatita
29.10.2012 12:45:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1039949
Od: 2011-6-10
Wspominałam Wam już, że pierwszy raz w życiu wzięłam się za zrobienie sera w domu...
Robiłam go wg. tego przepsu:

Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie, pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Dosypałam grubo mielony pieprz i płatki papryki. Po 30 min pocięłam rózgą skrzep i zostawiłam na 30 min. W tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki: 30 dag soli na 1,5 l wody. W solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i dojrzewanie przez 7 dni w chłodnym miejscu.

Oto foto-relacja wesoły



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




Ser wyszedł przepyszny !!!
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Electra22.10.2017 23:14:15
poziom 5

oczka
  
gatita
29.10.2012 12:47:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1039951
Od: 2011-6-10
A serwatki, która została po skrzepie zrobiłam przepyszna ricottę !



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Lucy2na
29.10.2012 13:35:10
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #1039977
Od: 2011-6-9
zdziwionyzdziwionyzdziwionyzdziwionyzdziwiony
O ja pierdziuuuuuu
super ...a jak smakowało?

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
gatita
29.10.2012 15:13:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1040025
Od: 2011-6-10
Ser był przepyszny, nie spodziewałam się, że tak łatwo można zrobić taki dojrzewający ser. Następny w kolejce będzie żółty.
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Emka
29.10.2012 15:19:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1040029
Od: 2011-6-10
O kurna mania zdziwionywykrzyknikwykrzyknikwykrzyknikwykrzyknik
To teraz ku ścisłości:
- czy to mleko z kartonika czy prosto od krowy pytajnik
- sól jodowana czy kamienna pytajnik
- skąd podpuszczka ( gdzie kupić)pytajnik

Jak smakuje pytajnik Wygląda obłędnie a i prawdziwy ser z mleka a nie jakiś produkt mleko podobny.

Agata ( widzisz jak tupię nogami) ja tez chcę taki wykrzyknikwykrzyknikwykrzyknik

Ps. Wiecie że jak tak same będziemy robić wszystko, przestaniemy kupować w sklepach, sklepy poupadają, gospodarka całkiem padnie na pysk. pan zielonypan zielony
Ale , ale w końcu rękodzieło będzie docenione, szanowane. Wyroby będą pełnowartościowe, zdrowe, smaczne. Ludzie będą zdrowsi, silniejsi, zdrowo odżywieni. Dzieci będą znały prawdziwy smak sera, ciasta, mięsa ...et cetera. Rzeczy wykonane własnoręcznie, będą miały wartość, a chiny pójdą się je...pan zielonypan zielonypan zielony


Sorki nie mogłam się powstrzymać.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
29.10.2012 15:55:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1040074
Od: 2011-6-10
Emuś:
- mleko do krowy
- sól kamienna
- podpuszczka do kupienia na Allegro, w necie, ja kupiłam na Słowackiego, bo mi się spieszyło pan zielony


Z Chinami się zgadzam, nie się je..... !
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Lucy2na
29.10.2012 16:00:02
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #1040078
Od: 2011-6-9
A żebyście wiedziały , że sie ....
w końcu jest ich najwięcej na świecie nie/
pan zielonypan zielony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
29.10.2012 17:46:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1040156
Od: 2011-6-10
Kurde taka jestem zła na ten chiński zalew że szok.

Dzięki Agatko , a na Słowackiego to jakiś sklep specjalistyczny jest pytajnik
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Dorka
30.10.2012 07:02:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SKALIKOWO

Posty: 4329 #1040425
Od: 2011-6-10
Smacznie wygląda ser, ale nie jestem pewna czy produkcja taka prosta...Muszę wydrukować Twój przepis, powiększyć litery i mieć cały czas przed ślepkami. A! i ta podpuszczka!
_________________
Dorka S.
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE



Serduszko z Warmii

http://skalikowo.blogspot.com
  
Lucy2na
30.10.2012 08:28:54
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #1040452
Od: 2011-6-9
Dorotka tylko jotkowi nie pokazuj bo ci krasulę zmontuje i będziesz miała ...

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
gatita
30.10.2012 10:53:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1040540
Od: 2011-6-10
Dziewczynki, kiedy to jest na prawdę bardzo proste.
Tutaj link do forum:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Ja robiłam to pierwszy raz i wszystko mi wyszło, a podniecona byłam przy tym, że ho ho hooooo. Zaraz Furnik mi tu napisze, że my tylko o seksie pan zielony

Emka, sklep jest tu:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Electra22.10.2017 23:14:15
poziom 5

oczka
  
gatita
30.10.2012 10:56:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1040544
Od: 2011-6-10
    Dorka pisze:

    Smacznie wygląda ser, ale nie jestem pewna czy produkcja taka prosta...Muszę wydrukować Twój przepis, powiększyć litery i mieć cały czas przed ślepkami. A! i ta podpuszczka!

Dorka, ja przy Twoich możliwościach lokalowych i dostępności do mleka to już innego sera bym nie jadała....
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Emka
30.10.2012 13:43:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1040632
Od: 2011-6-10
Dzięki Agatko wesoły

Dorka z linku Agatki odcedziłam dla ciebie instruktaż ze zdjęciami, mi on się bardzo podoba wesoły

Oj dziewczyny nie mogę się doczekać, kiedy odważę się zrobić.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
30.10.2012 14:03:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1040636
Od: 2011-6-10
Nie czekaj tylko rób ! A masz mleko ?
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
ewka63
30.10.2012 16:12:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #1040694
Od: 2011-6-10
Smokowitości, mniam wesoły
A serek to wyszedł taki jak bunz. Przynajmniej tak wygląda wesoły
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
Emka
30.10.2012 19:11:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #1040780
Od: 2011-6-10
Mleko to na bazarek przywożą, wystarczy zagadać bardzo szczęśliwy
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
31.10.2012 12:02:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1041083
Od: 2011-6-10
To jak będziesz miała zródło, to daj znać. Też poszukuję !
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
ewka63
31.10.2012 12:26:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #1041096
Od: 2011-6-10
W Krakowie są kobiety z mlekiem i śmietaną codziennie na targu, ale masz trochę daleko zmieszany
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
gatita
31.10.2012 12:33:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #1041100
Od: 2011-6-10
Ewcia, nie wiem jak wygląda bunz, ale ten serek to taki dojrzały oscypek z mleka krowiego.
No tak, troszki daleko smutny
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
ewka63
31.10.2012 16:40:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja: Podkrakowska spokojna...

Posty: 7077 #1041190
Od: 2011-6-10
To taki bardzo podobny, bo prawdziwy bunc robi się z mleka owczego, ale u nas sprzedają z krowiego ( nazwy jeszcze nie opatentowali )
taki dziwny
_________________
Lista moich wątków

Historia jednej rabatki...
Rabatkowej historii ciąg dalszy
Rabatkowa historia-2015
Zapraszam do mojego świata :)

  
Electra22.10.2017 23:14:15
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 9>>>    strony: [1]23456789

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » PRZYGODY KULINARNE GATITY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta