NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » NASZE SPECJAŁY » JARZYNKA ZAMIAST SURÓWKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Jarzynka zamiast surówki

  
Emka
30.10.2011 12:27:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #793316
Od: 2011-6-10
Nie istnieje dla mnie obiad 2 składnikowy jeśli chodzi o II danie.
Uwielbiam tradycyjne buraczki ( robione na różne sposoby) jak i marchewkę, co do której jakoś nie wiele da się zmienić. I tu postanowiłam coś wykombinować.

Zamiast groszku próbowałam dodać kukurydzę, efekt wizualny bardzo ciekawy wesoły smakowo kukurydza równie słodkawa bardzo fajnie komponuje się ale nie zmienia za bardzo smaku jarzynki.

Innym razem zamiast groszku do marchwi dodałam pokrojoną w kostkę pietruchę. Wizualnie ciekawie, pomarańczowo biała kostka, smakowo słodkawa ale pietruszka dodaje specyficzny lekko ostrawy posmak , który nie każdemu pasuje. Na pewno jest zdrowa.

Wczoraj narodził się nowy pomysł na marchewkę z jabłkiem i imbirempan zielony

Starłam 4 marchewki i 1 pietruszkę (można bez).
Lekko zalałam wodą , dodałam trochę masła i poddusiłam.
Starłam 2 małe kwaskowe jabłka i poddusiłam osobno.
Połączyłam podduszone produkty, lekko posoliłam, troszeczkę posłodziłam , dodałam sypanego imbiru i parę kropel cytryny.
Wizualnie same zobaczcie ( nie robi furory) ale przy buraczkach zdecydowanie bardziej się wybiła smakowo.
Słodko kwaskowa, lekko owocowa z nutą imbiru, z powodzeniem można podawać z rybami jak i mięskiem duszonym.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:13:21
poziom 5

oczka
  
Janneke
30.10.2011 13:00:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 2365 #793328
Od: 2011-6-9
Emka, przestań, jestem przed obiadem, klawiaturę obśliniłam pan zielony
_________________
  
Emka
30.10.2011 13:37:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #793335
Od: 2011-6-10
Aha zapomniałam dopisać że zaprawiłam odrobiną zasmażki takiej bladej.
Asia No to ciach i masz jarzynkę do obiadu pan zielony
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
30.10.2011 20:25:49
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #793582
Od: 2011-6-9
Fajny pomysł a co domownicy na to?

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
30.10.2011 21:36:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #793617
Od: 2011-6-10
Smakowało wesoły
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Dorka
31.10.2011 08:47:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: SKALIKOWO

Posty: 4329 #793765
Od: 2011-6-10
Jestem bez śniadania... za chwilkę umrę z głodu patrząc na zdjęcie...
_________________
Dorka S.
http://www.fajne-forum-ogrodnicze.iq24.pl/default.asp?grupa=159529&temat=110898 OGRÓD W SKALIKOWIE



Serduszko z Warmii

http://skalikowo.blogspot.com
  
Lucy2na
01.11.2011 08:34:06
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #794232
Od: 2011-6-9
Ja często robię takie dodatki z mrożonek ...np szpinak
odrobona wody sól do smaku i czosnek ze 2 ząbki ( przepuszczony przez praskę)
wszystko chwilkę zagotowujemy i zaprawiamy zasmażką .
Ma wygląd zielonego gluta , moja córeczka młodsza mówi nawet , że gorzej bo kupy ....ale smakuje superowo ...najczęściej jemy szpinak do kotletów mielonych

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
01.11.2011 10:29:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #794274
Od: 2011-6-10
O! szpinak uwielbiam bardzo szczęśliwy
Nie próbowałam z czosnkiem jeszcze, chyba muszę zrobić.
Na szpinak mam dwa sposoby:
I. sam podgotowany z małą ilością wody i zaprawiony zasmażką. Przyprawiony tylko solą.

II. tak jak pierwszy tylko mniej wody, bez zasmażki i zaprawiony gęstą , kwaśną śmietaną.

U mnie mówimy na szpinak krowie łajno pan zielonypan zielony
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
01.11.2011 19:53:42
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #794593
Od: 2011-6-9
no cóz tak to wygląda
A np. z czerwonej kapusty szybki sposób na ciepłą jarzynkę jest taki
czerwona kapusta w słoiku .W garnku podsmażamy boczek wędzony pokrojony w kostkę , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i też chwilkę podsmażamy , kapustę wyjmujemy ze słoja i odciskamy , następnie do garnka z boczkiem wrzucamy .Doprawić pieprzem i solą do smaku .
nic wykwintnego ale naprawdę smaczna

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Lucy2na
01.11.2011 19:54:28
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #794594
Od: 2011-6-9
O mamo ...przeczytałam powyższy tekst ....ja to jak coś napiszę to masakra
zawstydzonyzawstydzonyzawstydzonyzawstydzonyzawstydzony
_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
01.11.2011 21:58:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #794710
Od: 2011-6-10
Lucy a ta kapusta to konserwowa czy w occie pytajnik Całkiem prosta muszę spróbować bardzo szczęśliwy
Dobry tekst, ja kumam.

A przypomniało mi się z kapusty kiszonej.

Na patelnię trochę oliwy i wrzucamy cebulka w kostkę, do tego pociętą kapustę kiszoną średnio kwaśną. Następnie starta marchewka albo dwie, sól, pieprz. Podsmażamy (jak zmieni kolor na złotawy można poddusić) taka lekko dęba jest już dobra. Bardzo ją lubię.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:13:21
poziom 5

oczka
  
gatita
02.11.2011 13:34:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #794978
Od: 2011-6-10
Obejrzałam zdjęcie i obśliniłam klawiaturę !!!!!!!!!!!
Dziewczyny ale pyszności, mniam !!!
Ale dobrze, że odświeżacie stare przepisy, tym bardziej, że zima idzie i świeże warzywa będą paskudne. A ja tak jak Emka muszę mieć jarzynkę do obiadu !
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
gatita
02.11.2011 13:36:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #794980
Od: 2011-6-10
    Emka pisze:

    O! szpinak uwielbiam bardzo szczęśliwy
    Nie próbowałam z czosnkiem jeszcze, chyba muszę zrobić.
    Na szpinak mam dwa sposoby:
    I. sam podgotowany z małą ilością wody i zaprawiony zasmażką. Przyprawiony tylko solą.

    II. tak jak pierwszy tylko mniej wody, bez zasmażki i zaprawiony gęstą , kwaśną śmietaną.

    U mnie mówimy na szpinak krowie łajno pan zielonypan zielony

Kochana, koniecznie dodaj czosnek, on baaaardzo się lubi ze szpinakiem !
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Emka
02.11.2011 15:38:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #795071
Od: 2011-6-10
No to wiem co jutro do obiadu będzie pan zielony
Bardzo lubię czosnek, tylko nie przepadam za wyziewami cudzymi zwłaszcza w windzie lub środkach transportu lollol Ale co tam, zimą wszyscy powinni wcinać czosnek.

Będac już przy czosnku to mogę dodać przepisik na pychotę.
Jeśli lubicie brukselkę to na pewno to również powinno smakować.

Sałata rzymska + oliwa z oliwek + czosnek + parmezan( lub inny żółty ser)

Osuszone liście sałaty rzymskiej wkładamy na rozgrzaną oliwę. Sałata szybko się rumieni więc czekamy chwilkę, posypujemy liście pokrojonym w kostkę czosnkiem i przewracamy listki na drugą stronę. Chwilkę smażymy po czym posypujemy serem ( parmezanem) i zdejmujemy na talerz.
Palce lizać, własnie na samą myśl się zaśliniłam.

Można podać sałatę nako ciepłą jarzynkę do obiadu ale super smakuje sama mp: na przyjęciu rodzinnym jako przekąska.

_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Lucy2na
03.11.2011 15:36:28
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #795786
Od: 2011-6-9
I co jak szpinak z czosnkiem?

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
03.11.2011 16:07:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #795802
Od: 2011-6-10
Ha zaraz wam powiem tylko zrobię pan zielony Mało ogarnięta jestem i taki mam zapał do roboty że lepiej nic nie będę mówiła na ten temat.
_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Emka
03.11.2011 18:20:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #795904
Od: 2011-6-10
pan zielonypan zielonypan zielony mniammmm całe 2 paczki moje, tylko moje.
Jedna z czosnkiem druga ze śmietaną .



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
gatita
04.11.2011 12:42:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 2085 #796302
Od: 2011-6-10
Piękny kolorek Ci wyszedł !!
_________________



Zapraszam na mojego bloga kulinarnego Kulinarne przygody Gatity


  
Lucy2na
04.11.2011 15:19:29
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Administrator 

Lokalizacja: Opole

Posty: 11892 #796369
Od: 2011-6-9
Bo szpinaku nie można przykrywać jak się gotuje ( z resztą jak wszystkich zielonych) przykryte robią się szare i nieapetyczne

_________________

Ziemia za paznokciami....
STORCZYKI LUCY
Rok '12
ROK'13
  
Emka
04.11.2011 15:56:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Posty: 8000 #796385
Od: 2011-6-10
O a tego to nie wiedziałam wesoły To samo z rosołem , pod przykryciem wychodzi jakis taki jałowy.
eM mnie ściga żeby gary zakrywać bo marnuję gaz ( dłużej się gotuje) Teraz już wiem czym mu gębę zatkam wesoły

_________________
U Emki blog:) http://www.uemki.blogspot.com/
Fotoblog http://fotekcykanie.blogspot.com/
Pogoda http://www.yr.no/place/Poland/
  
Electra22.10.2017 23:13:21
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » NASZE SPECJAŁY » JARZYNKA ZAMIAST SURÓWKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta